Publicerad den 1 kommentar

Guide för att förvara ditt snus på bästa sätt

Förvara snus

För att snus ska bevara smaken och kvaliteten är det viktigt att förvara den på rätt sätt, särskilt om du köper mycket vid ett och samma tillfälle. Liksom många andra produkter har snus ett bäst före-datum. I denna guide kommer vi att gå igenom de viktigaste faktorerna för att förvara olika sorters snus och ge tips på hur du förlänger hållbarheten på ditt snus.

Varför är rätt förvaring viktigt för snus?

Snus är en fuktig produkt som innehåller både tobak och smaksättningar. Snusets fuktighet gör det extra viktigt att du förvarar det under rätta förhållanden annars försämras kvaliteten och smaken. Om fukthalten sjunker så minskar även upptaget av nikotinet.

Så för att behålla snusets fukthalt är det väldigt viktigt att du förvarar det på ett bra sätt. Men vad ska jag tänka på undrar du? Först och främst så måste du säkerställa att du har rätt temperatur där du förvarar snuset. Ett bra ställe är att förvara i ett utrymme som är kallare än rumstemperatur. Fördelen med en lägre temperatur är att avdunstningen inte sker lika snabbt och ditt snus håller sig fuktigt längre.

Bästa metoden för förvaring av snus

Det bästa sättet att förvara snus är att hålla det i en tät behållare i ett mörkt och svalt utrymme. En lufttät plastburk eller metallburk är ett bra val. Det är också viktigt att se till att behållaren är torr innan snuset läggs till. Har du köpt dossnus är det här sällan ett problem då de är tillräckligt täta, tänk på att inspektera dosorna så ingen dosa är skadad om du ska långtidsförvara dem.

Var ska man förvara snus?

Det bästa stället att förvara snus är i kylskåp. Detta håller snuset kallt och skyddar det från fukt, ljus och värme. Det är viktigt att se till att behållaren är helt lufttät, så att inget luft kan tränga in och påverka snusets smak och kvalitet.

Om du ska långtidsförvara snuset så kan du med fördel lägga det i frysen istället för kylskåpet. Va noga med att lägga snuset eller dosorna i en försluten påse, en bit ifrån väggar och kylrör så du inte riskerar att det skadas.

Hur ska man förvara tobaksfritt snus?

Nikotinpåsar eller tobaksfritt snus som det också kallas har en längre hållbarhet än traditionellt snus. Det beror på att det oftast är sorter som är att portionerna är torra. Även om hållbarheten är längre och att de är torra så är det rekommenderbart att förvara det i kylen för att ge dina nikotinpåsar de bästa förutsättningarna.

Vad ska man undvika?

Det är viktigt att undvika att förvara snus i direkt solljus eller nära värmekällor, som t ex en spis eller ett element. Det är också viktigt att undvika att förvara snus i fuktiga utrymmen, som t ex ett badrum. Vid dåliga förhållanden så försämras kvaliteten på snuset snabbt, det torkar, tappar smak och PH-värdet förändras.


Vanliga frågor om förvaring av snus

Hur länge håller snus?

Allt snus har både tillverkningsdatum och bäst före-datum angivet på baksidan. Olika typer håller olika länge, se nedan för vad som gäller:
  • Vanligt portionssnus håller i ca 16-20 veckor
  • Lössnus håller i ca 10-14 veckor
  • Tobaksfritt snus håller i upp till 12 månader

Kan man förvara snus i rumstemperatur?

Ja, det är det vanligast. Så länge det hålls fuktigt och inte i direkt solljus så ska det hålla till bäst före-datumet.

Kan man förvara snus i frysen?

Det går utmärkt att långtidsförvara snuset i frysen, ett smart sätt att förlänga hållbarheten för dig som köper mycket och sällan.

Kan man förvara snus i kylskåpet?

Absolut, om du köper en stock snus så rekommenderar vi att du förvarar de dosor du inte använder i kylen, på så sätt håller sig snuset färskt längre.

Kan snus mögla?

Ja, snussorter som har icke pastöriserade smaksättningar kan mögla.

Är det farligt att snusa gammal snus?

Det är inte farligt att snusa gammalt snus men med tiden tappar snuset sin smak, fuktighet och nikotinhalt.

Får man sälja gammal snus?

Ja, rent lagligt är det tillåtet men inte utan att kunden är medveten om det.

1 reaktion på “Guide för att förvara ditt snus på bästa sätt

  1. Tack för informationen! 🙂

Kommentarer är stängda.