Publicerad den Lämna en kommentar

Luktsnus – fakta för den nyfikne

Luktsnus

Vad är luktsnus?

Luktsnus, även känt som nässnus eller “snuff”, är en finmald eller pulveriserad form av tobak som inhaleras eller ”sniffas” upp genom näsan. Denna tobaksprodukt var mycket populär förr i tiden och börjar nu göra comeback bland snusanvändare.

Luktsnus – En återkomst bland kvinnliga användare?

Historiskt sett har luktsnus varit en könsneutral tobaksprodukt som användes av både män och kvinnor. Under 1500- och 1600-talen blev det särskilt populärt vid de europeiska hoven, där det brukades av överklassen, framför allt kvinnor. Denna trend höll i sig fram till början av 1800-talet, då det traditionella “munsnuset” började dominera och blev mer manligt präglat. Vi beskriver snusets historia mer detaljerat i en separat artikel med en bredare översikt av snusets härkomst och dess utveckling.

luktsnus från 1697

I dag ser vi en utveckling där kvinnor återigen ökar sitt snusbruk. Enligt Folkhälsomyndigheten använder 18 procent av kvinnorna i åldersgruppen 16–29 år nikotinsnus. I en undersökning som gjort av folktandvården i Stockholms län framkommer det att om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer det innebära att fler kvinnor än män snusar redan i slutet av 2025 i åldersgruppen 15-30 år, vilket inte skett sedan luktsnuserans tid. Skälet till ökningen är främst kvinnors förändrade beteende och den ökade användningen av vitt snus. En del av detta förändrade beteende kan kopplas till att rökning bland kvinnor har minskat kraftigt; enligt den nationella folkhälsoenkäten rökte 18,6 procent av landets kvinnor år 2004, jämfört med 6,3 procent år 2022. Detta tyder på en övergång till snus som ett mindre skadligt alternativ.

Med den nuvarande trenden är det inte osannolikt att luktsnus kan göra en comeback på marknaden som ett alternativ till traditionellt snus. För de som söker en rökfri nikotinupplevelse, erbjuder luktsnus en diskret och snabb metod, precis som det gjorde för flera århundraden sedan.

Allt du behöver veta om luktsnus: 6 snabba frågor!

Vart säljs luktsnus?

Även om försäljningen av snus är förbjuden i många europeiska länder och tobaksprodukter står inför ökade restriktioner och regleringar, är luktsnus lagligt, tillgängligt​ och säljs i flera länder bland annat Sverige, Tyskland, Storbritannien, Norge och vissa delar av USA. Luktsnus finns och säljs i flera märken bland annat: Gawith, OddWolf, Ozona och Gletscherprise.

Varför kallas luktsnus även snuff?

Ordet ”snuff” kommer från det engelska verbet ”to snuff,” som betyder att sniffa eller dra in genom näsan. Namnet syftar på användningsmetoden för denna typ av tobaksprodukt och har blivit en vanligare benämning sista åren. 

Hur används luktsnus?

Att använda luktsnus är enkelt. För nybörjare rekommenderas att ta en liten mängd pulver och försiktigt inhalera in genom näsan. Det är viktigt att inte andas in för kraftigt, eftersom det kan orsaka obehag. 

Är luktsnus farligt?

Precis som med andra nikotinprodukter, finns det risker med att använda luktsnus. Nikotin är starkt beroendeframkallande och kan ha negativa effekter på hälsan, exakt hur farligt snus är och vilka hälsoeffekter det ger har forskare svårt att svara på – mer forskning krävs. Det är därför viktigt att konsumenter är medvetna om riskerna, även om produkterna marknadsförs som ”mindre skadliga”.

Luktsnus VS traditionellt snus:

Luktsnus skiljer sig från andra snusprodukter genom sitt användningssätt och sin konsistens. Till skillnad från portionssnus och lössnus som placeras under läppen, inhaleras luktsnus genom näsan. Detta ger en annorlunda och mer omedelbar nikotinupplevelse. 

Hur gör man luktsnus?

Luktsnus tillverkas genom att tobaksblad mals till ett fint pulver. Processen börjar med noggrant urval av tobak, följt av torkning och malning. Därefter kan olika aromämnen tillsättas för att skapa unika smaker.

Lufttorkning av tobak

Hur ser framtiden ut för luktsnus?

Tomas Ekström, representant från MinPrilla, tror att marknaden i Sverige kommer att öka för snusprodukter liksom för luktsnus, särskilt med tanke på den stigande efterfrågan på rökfria nikotinprodukter. Allt fler nikotinkonsumenter övergår från rökning till mindre skadliga alternativ såsom snusning, vilket driver på utvecklingen av produkterna. Han påpekar att den ökade efterfrågan öppnar upp dörren för nya innovationer, och då även produkter som är mindre skadliga för hälsan liksom för miljön. Ekström betonar slutligen att det är viktigt att fortsätta informera om de risker som nikotinprodukter innebär, för att säkerställa att konsumenterna gör medvetna val.

Lämna ett svar