Publicerad den

Vape VS cigaretter – En djupdykning i skillnaderna

Är vape farligt? MinPrilla jämför hälsoriskerna med cigaretter

I årtionden har vi blivit överösta med varningar om de allvarliga hälsoeffekterna av rökning. Få hälsorisker är så välkända och väldokumenterade som de som kopplas till cigaretter – från cancer och hjärt-kärlsjukdomar till KOL och för tidig död. Trots detta har rökning hållit sitt grepp om miljontals människor världen över. Men på senare år har Vape exploderat i popularitet och marknadsförts som ett mindre skadligt alternativ till cigaretter.

Även om vaping självklart inte är riskfritt, har det snabbt blivit ett omtalat alternativ för rökare som söker en mindre skadlig nikotinkälla. Frågan vi på MinPrilla ställer oss är: Lever vaping upp till att vara säkrare än traditionell rökning, eller finns det dolda risker som ännu inte har kommit fram? MinPrilla går in på djupet för att reda ut vad forskningen faktiskt säger.

Vape innehåller färre kemikalier

Vanliga cigaretter innehåller över 7 000 kemikalier, Av dessa är hundratals skadliga och minst 69 är kända för att orsaka cancer enligt NCBI. Vapes exponerar användaren för färre skadliga ämnen än rökning men det är heller inte riskfritt och innehåller cirka 2 000 kemikalier och många av dessa kemikalier har ännu inte identifierats och är fortsatt ett outforskat område enligt forskning från Henry Ford Health.

Nikotinberoende – både rökning och vaping

Nikotinberoende är en gemensam nämnare för både rökning och vaping. Den stora skillnaden ligger i att vaping ger användaren kontroll över nikotinhalten, vilket kan vara en hjälp för dem som försöker minska sitt intag. Dessutom finns det nikotinfria vape-produkter för dem som vill fortsätta vejpa utan nikotin.

Cigaretter vs Vape - Det här säger forskningen

Det här säger forskningen om vaping och cigarettrökning

Rökning är en av de främsta orsakerna till för tidig död och allvarliga hälsoproblem globalt, och påverkar nästan alla organ i kroppen. Enligt CDC orsakar tobak mer än 7 miljoner dödsfall årligen, och den siffran förväntas öka till 8 miljoner år 2030 om trenden fortsätter.

En av de största riskerna med rökning är cancer – rökning orsakar 85 % av alla lungcancerfall och ökar även risken för andra typer av cancer, enligt Cancerfonden. Rökning bidrar också kraftigt till hjärt- och kärlsjukdomar, som åderförkalkning, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Dessutom är rökning den främsta orsaken till KOL, en progressiv sjukdom utan botemedel. Rökare har också ett försvagat immunförsvar, vilket ökar risken för infektioner som influensa och lunginflammation, enligt Folkhälsomyndigheten.

Är vape mindre skadligt än cigaretter?

Ett av de främsta argumenten för vaping som ett bättre alternativ till cigaretter är att det inte sker någon förbränning av tobak, vilket eliminerar farliga ämnen som tjära och kolmonoxid.

Den relativa riskhierarkin för de 15 kategorierna av nikotinprodukter. Skala 1-100.
Bild lånad från Rachel Murkett studie
Biochromex Ltd., London, UK

En studie från forskare vid Biochromex Ltd visar den relativa riskbedömningen för 15 olika nikotinprodukter, och belyser tydliga skillnader i hälsorisker mellan dessa. Traditionella cigaretter placerar sig högst på skalan med en riskpoäng på 100, medan alternativa produkter som snus och vapes har betydligt lägre riskpoäng, med 6 respektive 3. Detta visar att även om vapes och andra rökfria produkter inte är helt riskfria, är de markant mindre skadliga än cigaretter. 

Allmänhetens uppfattningar om vaping – en hälsorisk i sig

Trots forskning som visar att vaping är betydligt mindre skadligt än rökning, har uppfattningen om e-cigaretter försämrats avsevärt de senaste åren. En studie publicerad i JAMA Network Open visade att 57% av de tillfrågade nu tror att vaping är lika skadligt som, eller farligare än, rökning

Dr. Sarah Jackson från UCL (Institute of Epidemiology & Health Care) säger: ”Riskerna med vaping är mycket lägre än rökning, men detta kommuniceras inte tydligt. Denna missuppfattning kan avskräcka rökare från att byta till ett mindre skadligt alternativ.”

Missuppfattningarna förvärrades efter EVALI-utbrottet i USA 2019, som felaktigt kopplades till vape men orsakades av olagliga THC-vapes beskriver Harvard Health Publishing och som innehöll föroreningar som vitamin E-acetat. Det är viktigt att påpeka att dessa fall inte berodde på vanliga nikotinbaserade vapeprodukter, men de påminner oss om att inte alla produkter är säkra och att man bör vara noga med vad man konsumerar. 

Missuppfattningar påverkar mångas syn på vaping och kan leda till att fler rökare undviker att byta till vape trots deras bevisat lägre risk.

Är vape farligt?

Är vaping ett effektivare sätt att sluta röka?

Enligt en rapport från NHS (Storbritanniens motsvarighet till 1177) har personer som använder e-cigaretter som hjälpmedel för att sluta röka, tillsammans med professionellt stöd, upp till dubbelt så stor chans att lyckas jämfört med de som använder traditionella nikotinersättningsprodukter som plåster eller tuggummi . Detta gör vaping till ett kraftfullt verktyg för dem som försöker bryta cigarett-beroendet.

Är vape ett bättre val för hälsan?

Forskningen visar tydligt att vaping är ett mindre skadligt alternativ till rökning. Enligt Public Health England är vaping upp till 95 % mindre skadligt än cigaretter. Detta gör vaping till ett bättre val för rökare som vill minska sin exponering för skadliga ämnen och förbättra sin hälsa. Men det är viktigt att poängtera att långsiktig forskning om vaping fortfarande saknas. På MinPrilla uppmanar vi våra kunder att konsumera ansvarsfullt och hålla sig uppdaterade om den senaste forskningen. Även om vaping är ett säkrare alternativ, är det inte riskfritt att använda en vape. Vi rekommenderar att man använder produkter från pålitliga tillverkare och butiker och är medveten om de potentiella hälsoriskerna, särskilt för yngre personer och icke-rökare. På MinPrilla jobbar vi för att erbjuda säkrare alternativ till cigaretter och uppmuntrar till en ansvarsfull konsumtion. Vill du sluta röka? besök slutarokalinjen.se