Publicerad den

Kan man ta med sin vape på flyget? Komplett guide för resande med vape.

flyga med vape

Att resa med vape eller e-cigaretter har blivit en fråga för många användare. Trots att vaping blivit allt vanligare i Sverige och internationellt, finns det fortfarande många regler och riktlinjer att följa när du tar med dig din vape på resan. Denna guide kommer att gå igenom allt du behöver veta, från att packa din vape till vad som gäller i olika länder och flygbolag.

Är det tillåtet att flyga med vape?

Ja, det är tillåtet att ta med din vape på flyget, förutsatt att det är lagligt i det landet du ska besöka. Det finns dock specifika regler och restriktioner som du bör känna till:

  • Bagage
    Din vape måste alltid förvaras i ditt handbagage. Detta gäller även för batterier och tillbehör som laddare och e-juice. Anledningen är att litiumbatterier som ofta används i vapes, kan utgöra en brandrisk om de förvaras i flygplanets lastrum i incheckat bagage.
  • Batterisäkerhet
    Om din vape har ett löstagbart batteri, ta ur det och förvara det separat i ett skyddande fodral. Detta förhindrar oavsiktlig aktivering eller kortslutning.
  • Laddning är alltid förbjudet ombord, din vape ska vara avstängd hela resan.

Hur tar man med en engångsvape på ett flygplan?

Att ta med en engångsvape på ett flygplan kan vara lite knepigt eftersom hela enheten är integrerad och inte kan delas upp i separata delar. Precis som andra vape-enheter omfattas engångsvapes av vissa restriktioner, men de har också sina fördelar. Tack vare deras kompakta och lätta design tar de minimalt med plats i ditt bagage. Eftersom engångsvapes är helt förseglade och inte kräver en separat tank eller batteri, kan du enkelt lägga dem i din återförslutbara plastpåse för vätskor och ta med den ombord.

Vad gäller för e-juice på flyget?

E-juice, e-vätska eller nikotinvätska som man också kallar det, följer samma regler som andra vätskor i handbagaget. Här är några saker att tänka på:

  • Max 100 ml per behållare: Alla vätskor, inklusive e-juice, måste förvaras i behållare som inte rymmer mer än 100 ml.
  • Förslutning och förvaring: Alla behållare måste förvaras i en genomskinlig och återförslutbar plastpåse. Det är också bra att undvika att fylla på tanken innan flygningen för att minska risken för spill.

Får man vejpa på flygplan?

Nej, vaping är förbjudet ombord på alla kommersiella flygplan. Att bryta mot dessa regler kan leda till böter eller i värsta fall, rättsliga åtgärder.

Checklistan för att resa med vape

  1. Kontrollera resmålets lagar –  När du reser internationellt är det viktigt att känna till och följa gällande lagar och föreskrifter, både i det land du reser ifrån och ditt resmål. Vissa länder har strikta restriktioner eller totalförbud mot vaping-enheter och e-vätskor. Att inte följa dessa regler kan leda till allvarliga rättsliga konsekvenser. Kolla på landets officiella tull- och immigrationswebbplats eller kontakta deras ambassad för att få den senaste informationen.
  2. Kontrollera flygbolagens riktlinjer – För att undvika överraskningar, se till att kontrollera de senaste riktlinjerna för just ditt flygbolag innan du reser. Kom ihåg att flygbolag kan ändra sina regler, och det är alltid deras aktuella policy som gäller vid ombordstigning.
  3. Packa vape och tillbehör i handbagaget – Förvara alltid din vape i handbagaget och se till att enheten är avstängd och batterierna (om möjligt) separerade.
  4. Undvik att fylla tanken innan flygningen – Detta kan orsaka läckage på grund av tryckförändringar.
  5. Ta med tillräckligt med e-juice. Kom ihåg att hålla dig inom de tillåtna gränserna för vätskor i handbagaget, samt den tillåtna mängden i det land du ska resa till.
  6. Respektera reglerna på flygplatser. Använd din vape endast i avsedda rökområden.
  7. Planera för eventuella mellanstopp. Om du mellanlandar i ett land där vejping är förbjudet, se till att du har koll på vad som gäller för transitpassagerare.
flygplats MinPrilla

Resa med vape enligt olika flygbolag

För att ge dig en tydlig bild av hur olika flygbolag hanterar resor med vape, har vi sammanställt information direkt från några av de mest populära flygbolagens officiella riktlinjer. Reglerna ses kontinuerligt över och kan ändras, så det är viktigt att du som resenär håller dig uppdaterad och följer både flygbolagets och landets aktuella bestämmelser.

SAS har tydliga riktlinjer när det gäller Vape ombord på sina flygningar. Du får ha med dig din vape ombord, inklusive elektroniska cigarrer och pipor, i ditt handbagage. Men dessa får inte användas under flygningen. Din vape måste förvaras i handbagaget under hela resan. Det är också förbjudet att ladda din vape ombord. De föreskriver att litiumbatterier ska transporteras i handbagage och inte i incheckat bagage, samt att laddning av dessa batterier ombord är förbjudet för att minimera brandrisken.

  • Ryanair:
    Enligt Ryanairs riktlinjer är det tillåtet att ta med sig sin vape i handbagaget, men de får inte packas i incheckat bagage. Användning av vape ombord är strikt förbjuden. Den måste förvaras i handbagaget under hela flygningen och får inte laddas ombord på flygplanet​.

Lufthansa tillåter att vapes tas med i handbagaget, men de får inte packas i det incheckade bagaget. Användning av vape ombord på flygplanet är strängt förbjuden, och de måste förvaras och förbli avstängda under hela flygningen. Det är också förbjudet att ladda sin vape ombord. Dessa regler gäller för alla Lufthansa-flyg, som numera är rökfria både vad gäller traditionella cigaretter och vapes.

  • Turkish Airlines:
    Turkish Airlines tillåter att du tar med din vape i ditt handbagage, men den får inte packas i det incheckade bagaget. Användning av vape ombord på flygplanet är strikt förbjuden, och enheten måste förbli avstängd under hela flygningen. Det är också förbjudet att ladda sin vape ombord. Precis som andra elektroniska enheter med litiumbatterier, rekommenderas att dessa förvaras i handbagaget för att säkerställa säkerheten under flygningen​
  • Norwegian:
    Vape, inklusive e-cigarrer och e-pipor, måste förpackas separat för att undvika oavsiktlig aktivering och får endast transporteras i handbagage, inte i incheckat bagage, och de får varken användas eller laddas ombord.

Vapes är tillåtna i ditt handbagage men inte i det incheckade bagaget. Du måste ha din vape med dig under flygningen, och det är strängt förbjudet att använda den ombord. KLM rekommenderar även att du kontrollerar reglerna för det land du reser till, eftersom reglerna kan variera​.

Du får ta med dig din vape i ditt handbagage men inte i det incheckade bagaget. Det är förbjudet att använda din vape under flygningen. Alla e-vätskor måste förvaras enligt reglerna för vätskor, det vill säga i behållare om 100 ml eller mindre som placeras i en genomskinlig plastpåse​.

Vape är tillåtna i handbagaget men inte i incheckat bagage. Användning av vape ombord är förbjuden. Särskilda restriktioner gäller för flygningar som avgår från vissa länder.

Vape är tillåtet att ta med samt högst två extra batterier i ditt handbagage, men de får inte packas i det incheckade bagaget, utan endast i handbagaget. Det är förbjudet att röka någon typ av cigarett inklusive att vejpa på planet. Att ladda din vaping enheter ombord är också strängt förbjudet.

SWISS tillåter vape inklusive e-cigarrer, e-pipor som innehåller batterier att tas med i handbagaget, men de får inte packas i det incheckade bagaget. Användning eller laddning av dessa enheter ombord på flygplanet är strikt förbjuden. Om du har en e-cigarettändare måste den bäras på kroppen och inte packas i varken handbagage eller incheckat bagage. Säkerhetslock ska i detta fall användas för att skydda tändaren​.

Karta vapeförbud

I vilka länder är det olagligt med vape?

När du planerar att resa med vape produkter är det viktigt att känna till att vissa länder har strikta förbud mot både användning och import av vape. Till exempel i Kambodja, Singapore och Thailand kan införsel av vape leda till böter eller konfiskering vid ankomst. I Australien är vape och nikotinhaltiga e-vätskor förbjudna utan recept, vilket gör att du riskerar böter. Det är därför alltid klokt att kontrollera aktuella regler med ditt flygbolag eller kontakta landets ambassad innan du reser för att undvika otrevliga överraskningar.

Länder med totalt förbud mot vape

I flera länder runt om i världen är både försäljning, import och användning av vape och e-cigaretter helt förbjudna. Länder som Kambodja, Singapore, Thailand, Qatar, Laos, Myanmar, Syrien, Nordkorea, Vatikanstaten, Etiopien, Gambia, Nicaragua och Östtimor har alla infört strikta lagar som förbjuder alla former av vape, e-cigaretter och liknande produkter. Det betyder att man varken kan ta med sig, använda eller köpa dessa produkter lagligt inom dessa länders gränser.

Länder med försäljningsförbud men tillåten användning

I vissa länder är situationen något annorlunda. Här listar vi några länder där det är förbjudet att sälja vapes, men det är fortfarande tillåtet att använda dem. Bland dessa länder finns Brasilien, Indien, Turkiet, Uruguay, Nepal, Iran, Hong Kong, och Kuwait. Användare bör dock vara medvetna om att även om de kan använda sin vape i dessa länder, kan de inte köpa nya produkter eller e-vätskor lagligt på plats och lokala regler kan förekomma.

Länder med strikta regler och begränsningar

I andra länder gäller särskilda och ofta komplicerade regler för e-cigaretter. I Australien är det till exempel lagligt att använda och köpa vape utan nikotin, men det krävs ett läkarrecept för att importera eller inneha nikotinhaltiga e-vätskor. Detta gör situationen ganska komplicerad för användare, och överträdelser kan leda till mycket höga böter.

I Turkiet är det tillåtet att använda vape, men det råder ett totalförbud mot försäljning och import av dessa produkter. Trots detta finns det en relativt stor användarbas i landet, vilket tyder på att många finner alternativa vägar för att få tag på sina produkter.

När det gäller Thailand är reglerna extremt strikta. Det är förbjudet att sälja, importera och i vissa fall även använda vape. Turister har blivit hårt straffade för att bryta mot dessa lagar, och det råder en allmän osäkerhet kring vad som är tillåtet.

USA – Regionala variationer

I USA är reglerna varierande. Det är lagligt att använda och köpa vape i de flesta delstater, men det finns undantag. I städer som San Francisco och andra mindre städer i Kalifornien finns det lokala förbud mot försäljning av vissa typer av vape, vilket innebär att lagstiftningen kan variera kraftigt beroende på var i landet du befinner dig.