Din varukorg är för närvarande tom!
Odla din egen tobak – Komplett guide
Vi har valt att skriva en omfattande guide till hur du gör för att odla tobak hemma, något som på senare år blivit mycket populärt. Det ger dig både en kul hobby och möjligheten att spara pengar. Dessutom om du gillar att göra ditt eget snus så får du stora möjligheter att påverka smak och styrka.
Vi går igenom:
Är det lagligt att odla tobak?
Tobaksodling i Sverige
Steg för steg – Odla egen tobak
Odla din egen tobak
Att odla egen tobak är en populär hobby för många snusentusiaster. Det ger stor möjlighet att kontrollera kvaliteten och smaken på ditt snus, samtidigt som det är en rolig och givande upplevelse. Det kommer heller inte bara att ge dig en känsla av prestation, utan det kan också spara pengar. Den här artikeln ger dig en introduktion till att odla egen tobak, vad du behöver och vad man ska tänka på. Artikeln avslutas med en steg-för-steg guide hur du kommer igång!
Är det ens lagligt att odla tobak i Sverige?
Är det lagligt att odla egen tobak i Sverige? Ja, det är det. För eget bruk. Det är olagligt att sälja både tobak och snus vidare, såvida man inte ansökt om och fått sin tobaksförsäljning beviljad. En annan sak du bör tänka på är att nikotin är giftigt, så barn bör hållas borta från plantorna. Undvik också problem genom att odla på din egen mark!
Tobaksodling i Sverige
Det karga nordiska klimatet är inte på något sätt optimalt för tobaksplantan. Men genom att förkultivera fröna genom att så dem i inomhus kan man undvika att de skadas av frost i början av säsongen. Det finns flera olika tobaks-sorter och exempelvis Burley och Virginia är sorter som är väl beprövade att odla i Sverige. Någon gång i maj när risken för frost tycks vara borta bör plantorna planteras ut. Ett växthus är optimalt, men tobaksplantorna behöver ganska mycket utrymme och det kan funka lika bra utan, i alla fall i södra delar av landet. Bor du i lägenhet? Du kan pröva att odla tobak i odlingstält inomhus, det är möjligt att göra med lyckat resultat. Men de tar ganska mycket plats.
Jorden ska hållas fuktig, men inte blöt och bör gödslas för att ge god skörd. Tobaken skördas när tobaksplantorna har nått full mognad och bladen börjar gulna något. Bladen torkas sedan, smulas ned och mals. En tobaksplanta ger ungefär 20 till 30 blad, omkring 100 gram tobakspulver eller 3-5 dosor färdigt snus.
Varför odlas inte tobak för kommersiellt bruk i Sverige?
Förr i tiden så odlade vi svenskar vår egen tobak för att framställa snus men nån gång på 60-talet upphörde den storskaliga odlingen. Det var helt enkelt billigare att importera tobaken från länder med bättre odlingsklimat. På senare tid så har vi sett jordbrukare som återigen satsar på kommersiell odling av tobak på svensk mark, riktigt kul att se!
Så gör du för att odla egen tobak – steg för steg
Instruktioner steg för steg
- Välj en tobakssort och beställ fröer. Det finns många olika sorter av tobak som kan vara lättare eller svårare att odla i det nordiska klimatet. Burley och Virgina är två väl beprövade sorter. Men gör gärna din egen research! Givetvis kommer olika sorter med olika smak och karaktär.
Foto: Johan Ericsson - Förkultivera. Så fröna i odlingsbrätten eller i små krukor. Mars kan vara en bra månad för att så. Använd planteringsjord. Fröna sås på jorden, du behöver inte trycka ner dem i jorden. De ska hållas konstant fuktiga men det ska inte vara blött, därför är en sprayflaska ditt bästa hjälpmedel. Plast kan träs över brätten för att behålla luftfuktigheten bättre. Tobaksfröna brukar ta cirka en vecka på sig att gro. När bladen börjar titta fram kan man vattna underifrån genom att de placeras på en plåt eller liknande som man vattnar på. Detta gör att rötterna jobbar sig nedåt.
Foto: Johan Ericsson - Omskola plantorna. Plantorna ska inte planteras ut förrän risken för frost bedöms som minimal. Om det behövs, beroende på hur du sått plantorna från början, kan du omskola plantorna till större krukor. Var försiktig med rötterna, gräv djupt ner.
- Plantera ut. När plantorna är tillräckligt stora och har flera par blad, är det dags att flytta dem till den permanenta odlingsplatsen. Detta bör vara omkring två månader efter plantering. Försäkra dig om att klimatet är så pass varmt att det inte ör rist för frist. Var försiktig med rotsystemet. Plantera i ett läge som är mestadels soligt med ett avstånd om cirka 40 centimeter mellan varje tobaksplanta.
Foto: Johan Ericsson - Sköt om plantorna. Tobak kräver regelbunden vattning och gödsling för att växa. Var noga med att hålla jorden fuktig men inte blöt, och gödsla plantorna då och då med några veckors mellanrum. Blompinnar eller annan stöttning bör användas. Ta bort blommorna från plantan när de kommer fram, eftersom bladen då får mer näring. I början kan man uppleva att det inte händer så mycket ovan jord. Det händer desto mer i marken. När plantan bildat ett omfattande rotsystem så börjar man se dem växa desto mer!
- Skörda tobaken. Efter ytterligare cirka två månader kommer de första bladen att börja nå full mognad. Man ser det då de börjar gulna en aning. Ett tips är att man kan knäcka bladen nedåt mot stammen för att enkelt ta loss dem.
Foto: Johan Ericsson - Torka och efterbehandla. Nikotin är, som du ju antagligen knappast missat, giftigt. Det är ett skydd som växten använder mot insekter. Därför kan det finnas just döda insekter på bladen. Därför vill du tvätta bladen för att få bort dessa och annan smuts. Torka tobaken på en plats och med ett hjälpmedel som passar dig och ditt boende. Stålträd, bambupinnar, klädnypor. Packa inte bladen för tätt för att undvika mögel. Torkar du inomhus slipper du oroa dig över nederbörd. Efter ett par veckors torkning blir bladen bruna. När de är riktigt torra kan de sedan malas till tobakspulver.
Foto: Johan Ericsson
Du behöver
- Tobaksfröer
- Planteringsjord
- Gödning
- Mindre krukor
- Plastfolie
- Stålträd, bambupinnar, klädnypor
- En torr plats för att torka bladen
Sedan är det dags att förvandla pulvret till ett härligt snus. Läs vår artikel om hur du gör eget snus från tobakspulver! Lycka till med din nya hobby.