Publicerad den

Göra eget snus – Komplett guide till hur det fungerar

Göra eget snus

Hela 1,2 miljoner snusare bor det idag i vårt land. I åldrarna 16-84 uppger ungefär 20 procent av männen och sju procent av kvinnorna att de snusar dagligen enligt SCB. Snusindustrin har blomstrat sedan den uppkom under det tidiga 1800-talet och med det har en hel uppsjö av snustillverkare växt fram. Men i vår vardag där information alltid bara är några klick bort och där trenden stavas DIY kan man fråga sig – är det möjligt att göra sitt eget snus? Och vad finns det för metoder för det?

Att göra eget snus – är det ens lagligt?

Visst kan du göra ditt eget snus! Det är lagligt att göra det Sverige. Du får dock inte sälja snus vidare utan att ha ett försäljningstillstånd för tobak. För det egna hemmabruket är det alltså inga som helst problem att göra eget snus. Det är heller inte fullt så svårt som man skulle kunna tro. Att göra eget lössnus från råtobak är en process som tar ungefär en vecka, men där den egna insatsen endast är någon timme eller två.

Det finns även snussatser för att göra eget portionssnus, även om det här mest handlar om att blötlägga och smaksätta redan portionerade prillor. Men själva smaksättningen kan ju absolut vara den roligaste biten!

Det finns enkla metoder för att göra eget snus som inte kräver ugn, eller speciellt mycket annat heller. Det finns såklart också mer avancerade tillvägagångssätt där du får ta del av hela förloppet. En trevlig bonus med att göra eget snus är att du själv kan smaksätta snuset med valfria aromer. Dessa köps separat i små flaskor och finns i en oändlig uppsjö av smaker!

Snustillverkningen börjar såklart med en tobaksplanta. Men i den här guiden kommer vi hoppa över själva odlingsprocessen och titta på två sätt att göra eget lössnus och ett sätt att göra eget portionsnus. De första två metoderna är mer done-for-you lösningar, som går fort och där du inte behöver ugn. Den sista metoden är för dig som vill göra ditt eget lössnus från råtobak. Om du vill ta det ytterlligare ett steg så odlar du din egen tobak. Då har du ytterligare kontroll över smak, styrka, dessutom sparar du pengar.

Får man göra eget snus?

Göra eget lössnus från snussats

Ett enkelt alternativ som kräver väldigt lite av din egen tid är att göra ditt eget snus från en express snussats. Du köper då en snussats som är märkt som express. Här är de flesta steg redan är gjorda och det enda du behöver göra är att tillsätta vatten, blanda och förvara för eftermognad i kylen i fyra dygn. Du kan såklart också blanda i ditt valfria favoritarom, eller snuskrydda, som köps separat. Du tillsätter det samtidigt som vattnet. Kort och gott, ett väldigt enkelt sätt att göra eget lössnus!

Göra eget portionssnus

Det finns även satser för att göra eget portionssnus och det är inte alls svårt. Prillorna kommer färdigpackade men ofuktade. Här tillsätts vatten, i vissa satser även salt, samt eventuell snusarom direkt i påsen som prillorna ligger i. Vissa sorter behöver eftermogna i kylen i ett par dagar medan andra är redo att konsumeras direkt! Ett tips från snusexpert Conny Andersson är dock att prillor som smaksätts med arom behöver stå och dra i upp till tre veckor för att smaken ska sätta sig ända ner i tobaken och inte bara i pappret.

Det finns många tillverkare som säljer denna typ av ofuktade portions-prillor som du färdigställer själv efter eget tycke och smak. Här finns såklart även nikotinfria varianter så att du kan skapa ditt eget nikotinfria portionssnus!

Göra eget lössnus från råtobak

Den sista metoden är den mer hantverksmässiga som passar dig som är beredd att lägga lite mer tid och möda på din snustillverkning. Hela processen tar ungefär en vecka, men din insats är endast någon timme eller två. Du behöver råtobak, ett par andra ingredienser, en ugn och lite köksutrustning. Här finns också chans att göra snusandet mer ekonomiskt då färdiga dosor landar runt 4-10 kr.

Det första du behöver göra är att köpa en snussats som innehåller råtobak i pulveriserad form. De säljs ofta i förpackningar om ett kilo och görs till exempel av Prillan, Coobra och Kungssnus.

Göra eget portionssnus

För att göra eget lössnus behöver du följande utrustning:

 • Ugn
 • Hink, eller större bunke
 • Elvisp

Samt följande ingredienser:

 • Råtobak
 • Vatten
 • Salt (i dessa sammanhang ibland kallat natriumklorid)
 • Natriumkarbonat
 • Glycerin eller glycerol (ja, det är samma sak)
 • Eventuell arom för smaksättning

Ingen av dessa produkter ska vara svåra att få tag i. Till snussatsen du köpt får du en enkel guide att följa. Men processen ser ut ungefär såhär oavsett vilken snussats du köper (för 1kg råtobak)

Instruktioner, steg för steg hur du gör eget snus

 1. Förbered alla ingredienser
  Sätt ugnen på 90 grader. Koka upp 1 liter vatten. Häll i 110 gram salt i det heta vattnet och blanda så det löser upp sig. Låt temperaturen sjunka till runt 50 grader. Blanda råtobaken med det heta saltvattnet i en hink. Blanda noga med elvisp.
 2. Mixa blandningen och ställ i ugnen så det förbakas
  Vanligtvis inkluderar snussatsen två stycken burkar som du nu ska lägga tobaksblandningen i. Platta till blandningen med sked och slut burkarna täta med de medföljande locken. Burkarna placeras sedan på gallret i ugnen och ska stå där i 24 timmar.
 3. Tillsätt vatten och natriumkarbonat
  När 24 timmar passerat, häll tillbaka tobaksblandingen i hinken. Koka upp 6 deciliter vatten. Lös 100 gram natriumkarbonat med vattnet och låt det svalna till runt 50 grader. Häll i blandningen i din hink och blanda igen, gärna med elvisp.
 4. Slutbaka i ugnen
  Placera sedan tobaksblandningen åter i burkarna, slut med lock och ställ in dem i ytterligare 12 timmar. Fortfarande på 90 grader.
 5. Tillsätt glycering och eventuell smaksättning
  När 12 timmar passerat (36 timmar totalt i ugnen) tas tobaksblandningen ut för att svalna. Häll sen för en sista gång blandningen i hinken. Tillsätt nu 60 g glycerin och blanda med elvispen. Det är i det här skedet du också kan smaksätta snuset med valritt arom.
 6. Eftermogna i kylen
  Snuset ska sedan stå i kylskåp för att eftermogna i 5 till 7 dagar. Förvara det inte i kylskåp längre än någon månad, utan frys i så fall ned det.

Ett tillägg till den här metoden är att du ju såklart även kan odla och torka din egen tobak, istället för att köpa färdig. Att odla tobak för eget bruk är precis lika lagligt som att göra eget snus från råtobak.

Förhoppningsvis har den här artikeln väckt ditt intresse för att göra eget snus! Eller i alla fall gett dig lite inblick i processen. Att göra sitt eget snus är ett kreativt hantverk och att testa sig fram i smaksättningen kan vara väldigt roligt. Känner du ändå att du är mer av en konsument än en producent trots allt så finns såklart vanligt snus här på Minprilla.se!