Publicerad den Lämna en kommentar

Har den skärpta lagen om nedskräpning påverkat dig?

Lag om nedskräpning

Undantaget för ringa nedskräpning som togs bort ur nedskräpningslagstiftelsen vid årsskiftet har skapat en hel del diskussioner. Vad innebär den ändrade lagen och hur kommer den att efterföljas? För oss snusare kan den påverka våra dagliga rutiner. Var slänger du ditt snus?

Lagändring ska förhindra nedskräpning i naturen

Fram till årsskiftet har det i Sverige varit fritt fram att skräpa ner med mindre skräp som snus, tuggummi och cigaretter men sedan 2011 har det varit förbjudet att slänga större skräp. Varför inte all typ av skräp innefattats tidigare är något man kan diskutera då vi alla vet att det inte är okej att skräpa ner i naturen men ska en lag vara effektiv måste man ju också se till att den efterföljs. Vad ska vi med en lag om nedskräpning om det inte gäller all sorts skräp?

Lagändringen som nu skett är en följd av ett EU-direktiv om minskad nedskräpning. Skräpboten som för mindre skräp kallas “ringa nedskräpning” kan kosta dig 800:- om du blir fälld. Handlar det om mer omfattande nedskräpning kan du få fängelse i upp till ett år. Polisen kan också anse det räcka med en tillsägelse. Så hur allvarligt straffet blir för att slänga en snus på gatan återstår att se. 2020 fick 87 personer böter för nedskräpning. Kommer vi se en ökning av antalet fällda personer i och med lagändringen? Alltomsnus.se skriver att de poliser de pratat med inte känner att de kommer hinna med att prioritera överträdelser.

Böter för nedskräpning

Enligt Håll Sverige Rent stod cigarettfimpar för 62% av den totala nedskräpningen 2020 följt av snus som stod för 14 % inne i stadsmiljö. Enligt dessa siffror och kunskapen vi idag har kring hur skräpet påverkar vår miljö så får det kanske ses som en bra skärpning av lagen som kan göra nytta för vår miljö. Nedskräpning i naturen är det nog ingen som gillar men något som blivit mer vanligt i takt med att fler semestrar på hemmaplan.

Vi på redaktionen är helt överens om att det är superbra med en skärpt lagstiftning. Frågan är dock om framför allt rökare och snusare kommer ta hänsyn till lagen och ändra sina vanor. Var slänger du ditt snus och vad tycker du om den nya lagen?

Lämna ett svar