Publicerad den 3 kommentarer

Nikotin – Allt du behöver veta i en samlad artikel

Nikotin

Nikotin är förmodligen ett av de mest förekommande ämnena vid diskussioner kring tobak och tobaksprodukter. Vad nikotinet gör och hur kroppen påverkas av det är ett hett ämne. Vilka tillsatser i tobaken ger den effekt som eftersöks och vilken roll spelar nikotinet?

Ofta när det pratas om skadeverkningar vid tobaksbruk så är ämnet nikotin med i diskussionen, även om det vid till exempel rökning och förbränning av tobaksprodukter inte är nikotinet i sig som är det farligaste.

Nikotin kan vara beroendeframkallande och beroende på vilken typ av nikotinprodukt du använder så kan det leda till olika grader av beroende.

Så vad är nikotin egentligen?

Nikotinet som finns i olika produkter kommer från tobaksplantan där det förekommer naturligt i växten som ett skydd mot skadedjur och insekter. Nikotin tillhör en samling ämnen som finns i växtriket, så kallade alkaloider. Dessa sägs bland annat ha en medicinsk effekt på djur och människor och i denna grupp ingår till exempel även koffein. Tobaksväxten hör till potatisfamiljen och intressant nog kan du även hitta små mängder nikotin i andra arter inom samma växtfamilj, som potatis och tomat.

Varför använder man nikotin?

Vad är det som gör att vi vill åt nikotinet i tobaksplantan? Vi brukar nikotin på flera olika sätt, genom mun och näsa, huden och genom lungorna. När man till exempel snusar så tas nikotinet upp av slemhinnorna i munnen och leder genom blodomloppet till hjärnan. Detta sättet att få i sig nikotin är långsammare än om man till exempel röker och får i sig nikotinet genom röken ner i lungorna.

Hur snabbt man får i sig nikotinet kan ha en effekt på hur beroende man blir. Använder man till exempel nikotintuggummi, nikotinplåster eller andra nikotinläkemedel tas nikotinet, precis som vid snusning, upp långsammare och ger då inte samma snabba effekt som rökning.

Effekten man vill åt genom nikotinet är stimulansen man ger hjärnan. Nikotinet leder genom blodet till hjärnan där det frisläpper flera av de signalämnen som får dig att må bra. Precis som efter träning, en massage eller andra välgörande aktiviteter ökar ditt välbefinnande av att få i dig nikotin. För många, ofta män, kan det också få en uppiggande effekt medan det hos kvinnor ofta kan ge en lugnande effekt.

Hur du upplever känslan när du får i dig nikotinet styrs dock även av mängden nikotin du får i dig. Kroppen reagerar genom ökad blodcirkulation och du får högre blodtryck och högre puls. I mindre mängder kan nikotinet då göra dig piggare medan en högre dos kan ge en dämpande effekt på nervsystemet vilket gör att du känner dig mer avslappnad. Det är denna känsla av att må bra som gör dig beroende.

Är nikotin farligt?

Nikotin har som sagt effekt på kroppen på olika sätt, både fysiskt och hur hjärnan upplever intaget. Röker du får du dessutom i dig många andra skadliga ämnen varför det kanske inte är det smartaste sättet att använda nikotin på jämfört med övriga sätt vi tagit upp här, som snusning och andra alternativ. Huruvida nikotin kan kopplas till sjukdomar som exempelvis cancer är inte helt klarlagt. Enligt Folkhälsomyndigheten följer man löpande kunskapsutvecklingen inom området. Det finns en ökad risk för diabetes typ 2 vid stor konsumtion av snus, om du snusar fler än 5 dosor i veckan.

Ger nikotin biverkningar?

Det finns vissa biverkningar som du kan få av nikotin. Det är de samma som du kan känna om du till exempel druckit för mycket kaffe och alltså fått i dig för mycket koffein. Dessa symptom av för mycket nikotin är att du kan bli illamående, få hjärtklappning och skakningar som efter en stund går över. Av denna anledning kan det vara bra att personer med till exempel hjärtproblem ska tänka på hur de använder nikotin.

Om du är gravid och ammar bör du också avstå nikotin då detta kan passera över till fostret och även genom modersmjölken. Får foster och/eller små bebisar i sig nikotin kan det ha effekt på bland annat tillväxt. Du kan läsa mer om det i vår artikel om att snusa när du är gravid eller ammar.

Barn och unga ska ju självklart också avstå nikotin då deras kroppar är känsliga och extra mottagliga för olika skadliga ämnen så länge de växer och utvecklas. Alla nikotinprodukter som snus och liknande har 18-årsgräns för att hindra yngre att använda produkter med nikotin i.

Hur länge är nikotinet kvar i kroppen?

Det varierar en hel del hur lång tid det tar för nikotinet att gå ur kroppen. Det kan skilja både för olika personer och beroende på olika tider och tillfällen. Slutar man helt att använda nikotin tar det omkring 2 veckor innan det är helt ute ur kroppen men har du skapat ett beroende kan du känna nikotinabstinens redan inom några timmar efter att du sist fick i dig nikotin. En längre artikel om dessa effekter och vad som händer när du slutar snusa kan du läsa här.

3 reaktioner på “Nikotin – Allt du behöver veta i en samlad artikel

  1. […] anledning till att man snusar kan, förutom att nikotin skapat ett beroende, även vara på grund av vanan som skapats. Snuset kan kännas som pricken […]

  2. […] att snus har skadliga effekter på hälsan. Så vad händer i kroppen när du använder tobak? Nikotin påverkar flera olika hormoner som exempelvis endorfiner som gör att du förknippar snusning med […]

  3. […] Snus är en fuktig produkt som innehåller både tobak och smaksättningar. Snusets fuktighet gör det extra viktigt att du förvarar det under rätta förhållanden annars försämras kvaliteten och smaken. Om fukthalten sjunker så minskar även upptaget av nikotinet. […]

Kommentarer är stängda.