
Nikotin är en av de mest omtalade substanserna när det gäller tobak och nikotinprodukter. Många undrar hur det påverkar kroppen, hur länge stannar nikotin i kroppen? Är nikotin farligt? och vilka biverkningar kan det ge? I denna artikel går vi igenom de mest omdiskuterade frågorna, vilka effekter nikotin har och hur det påverkar din hälsa.
Vad är nikotin?
Nikotinet som finns i olika produkter kommer från tobaksplantan där det förekommer naturligt i växten som ett skydd mot skadedjur och insekter. Nikotin tillhör en samling ämnen som finns i växtriket, så kallade alkaloider. Dessa sägs bland annat ha en medicinsk effekt på djur och människor och i denna grupp ingår till exempel även koffein. Tobaksväxten hör till potatisfamiljen och intressant nog kan du även hitta små mängder nikotin i andra arter inom samma växtfamilj, som potatis och tomat.
Vad gör nikotin med kroppen?
När nikotin tas upp i blodet når det hjärnan och stimulerar frisättningen av dopamin, vilket skapar en känsla av välbefinnande.
Blir man pigg av nikotin?
Ja, nikotin har en uppiggande effekt för många, särskilt vid låga doser. Hos vissa kan det däremot ha en lugnande effekt, beroende på individens biologi och hur mycket nikotin som intas.

Varför använder man nikotin?
Vad är det som gör att vi vill åt nikotinet i tobaksplantan? Vi brukar nikotin på flera olika sätt, genom mun och näsa, huden och genom lungorna. När man till exempel snusar så tas nikotinet upp av slemhinnorna i munnen och leder genom blodomloppet till hjärnan. Detta sättet att få i sig nikotin är långsammare än om man till exempel röker och får i sig nikotinet genom röken ner i lungorna.
Hur snabbt man får i sig nikotinet kan ha en effekt på hur beroende man blir. Använder man till exempel nikotintuggummi, nikotinplåster eller andra nikotinläkemedel tas nikotinet, precis som vid snusning, upp långsammare och ger då inte samma snabba effekt som rökning.
Effekten man vill åt genom nikotinet är stimulansen man ger hjärnan. Nikotinet leder genom blodet till hjärnan där det frisläpper flera av de signalämnen som får dig att må bra. Precis som efter träning, en massage eller andra välgörande aktiviteter ökar ditt välbefinnande av att få i dig nikotin. För många, ofta män, kan det också få en uppiggande effekt medan det hos kvinnor ofta kan ge en lugnande effekt.
Hur du upplever känslan när du får i dig nikotinet styrs dock även av mängden nikotin du får i dig. Kroppen reagerar genom ökad blodcirkulation och du får högre blodtryck och högre puls. I mindre mängder kan nikotinet då göra dig piggare medan en högre dos kan ge en dämpande effekt på nervsystemet vilket gör att du känner dig mer avslappnad. Det är denna känsla av att må bra som gör dig beroende.
Är nikotin farligt?
Nikotin påverkar kroppen genom att öka blodtrycket, pulsen och frisättningen av stresshormoner. Däremot är det inte nikotinet i sig som är den främsta orsaken till de skador som rökning och snusning kan ge.
Ger nikotin biverkningar?
Det finns vissa biverkningar som du kan få av nikotin. Det är de samma som du kan känna om du till exempel druckit för mycket kaffe och alltså fått i dig för mycket koffein. Dessa symptom på för mycket nikotin är att du kan bli illamående, få hjärtklappning och skakningar som efter en stund går över. Av denna anledning kan det vara bra att personer med till exempel hjärtproblem ska tänka på hur de använder nikotin.
Om du är gravid och ammar bör du också avstå nikotin då detta kan passera över till fostret och även genom modersmjölken. Får foster och/eller små bebisar i sig nikotin kan det ha effekt på bland annat tillväxt. Du kan läsa mer om det i vår artikel om att snusa när du är gravid eller ammar.
Barn och unga ska ju självklart också avstå nikotin då deras kroppar är känsliga och extra mottagliga för olika skadliga ämnen så länge de växer och utvecklas. Alla nikotinprodukter som snus och liknande har 18-årsgräns för att hindra yngre att använda produkter med nikotin i. På Folkhälsomyndigheten kan du alltid läsa uppdaterad information om nikotin och dess biverkningar.

För mycket nikotin – symptom och effekter
Att få i sig för mycket nikotin kan orsaka en rad obehagliga symtom, särskilt för ovana användare eller vid överkonsumtion. Vanliga symptom inkluderar:
- Illamående och kräkningar
- Yrsel och huvudvärk
- Kallsvettningar
- Hjärtklappning och ökad puls
- Skakningar och rastlöshet
- högt blocktryck
Om du upplever dessa symtom, sluta använda nikotin och drick vatten för att påskynda utsöndringen.
Hur länge är nikotinet kvar i kroppen?
Det varierar en hel del hur lång tid det tar för nikotinet att gå ur kroppen. Nikotin bryts ner i levern och utsöndras via njurarna. Det kan skilja både för olika personer och beroende på olika tider och tillfällen. Slutar man helt att använda nikotin tar det omkring 2 veckor innan det är helt ute ur kroppen men har du skapat ett beroende kan du känna nikotinabstinens redan inom några timmar efter att du sist fick i dig nikotin. En längre artikel om dessa effekter och vad som händer när du slutar snusa kan du läsa här.
Hur länge stannar nikotin i blodet?
Nikotin är vanligtvis helt borta från blodet efter 1-2 dygn, men det kan variera beroende på individ.
Hur snabbt går nikotin ur kroppen?
Det tar i genomsnitt 6–8 timmar för kroppen att göra sig av med hälften av det intagna nikotinet. Ju mer nikotin som intas, desto längre tid tar det att bli av med det helt. I urin kan nikotin påvisas i 3-4 dagar. Kotinin (en nedbrytningsprodukt av nikotin) kan spåras i kroppen upp till ca10-14 dagar.
Nikotinintag | Tid för utsöndring |
Cigaretter | 1-2 dagar |
Snus | 2-4 dagar |
Vape/E-cigg | 1-3 dagar |
Nikotinplåster/tuggummi | 2-10 dagar |
FAQ – Vanliga frågor om nikotin
Hur får man ut nikotin ur kroppen snabbare?
Drick mycket vatten, träna regelbundet och ät hälsosam mat. Motion och ökad blodcirkulation hjälper kroppen att bryta ner nikotin snabbare.
Hur känns en nikotinkick?
En nikotinkick ger ofta en kortvarig energiboost med ökad puls, lätt yrsel och ibland en känsla av välbefinnande.
Hur länge stannar nikotin i kroppen?
Nikotin kan vara kvar i kroppen i 2–4 dagar, men dess nedbrytningsprodukt kotinin kan spåras i upp till 10–14 dagar.
Hur snabbt går nikotin ur kroppen?
Cirka 6–8 timmar efter intag har hälften av nikotinet försvunnit, men spårämnen kan finnas kvar i blodet i upp till 48 timmar och i urin i 3–4 dagar.
Hur snabbt blir man beroende av nikotin?
Beroende kan utvecklas inom några veckor vid regelbunden användning, särskilt om nikotinet tas upp snabbt, som vid rökning eller starkt snus.
Vad gör nikotin med kroppen?
Nikotin höjer blodtrycket, ökar pulsen och frisätter dopamin.
Vad händer i kroppen när man slutar med nikotin?
Du kan uppleva abstinenssymptom som irritation, ökad aptit och sug efter nikotin. De värsta symptomen avtar oftast efter 1–2 veckor.
Höjer nikotin pulsen?
Ja, nikotin har en stimulerande effekt som tillfälligt höjer både puls och blodtryck.
Kan nikotin påverka huden?
Nikotin kan minska blodcirkulationen, vilket på lång sikt kan leda till sämre hudelasticitet och torr hud.
[…] anledning till att man snusar kan, förutom att nikotin skapat ett beroende, även vara på grund av vanan som skapats. Snuset kan kännas som pricken […]
[…] att snus har skadliga effekter på hälsan. Så vad händer i kroppen när du använder tobak? Nikotin påverkar flera olika hormoner som exempelvis endorfiner som gör att du förknippar snusning med […]
[…] Snus är en fuktig produkt som innehåller både tobak och smaksättningar. Snusets fuktighet gör det extra viktigt att du förvarar det under rätta förhållanden annars försämras kvaliteten och smaken. Om fukthalten sjunker så minskar även upptaget av nikotinet. […]