Publicerad den Lämna en kommentar

Tobaksskatt 2024: regeringen förbereder skattejusteringar för snusälskare

Spargris, spara pengar på snus

Här på MinPrilla håller vi dig ständigt uppdaterad om de senaste händelserna inom snusvärlden. Idag diskuterar vi en viktig nyhet som kommer att påverka både priset och din plånbok. Regeringen har meddelat planer på att justera tobaksskatterna, och det finns goda nyheter för snusälskare.

Sänkt skatt på snus – en glad nyhet för dina fickpengar

Pressmeddelandet som gick ut och finns att läsa på Finansdepartementet är en glad nyhet för alla som snusar – skatten på snus förväntas sänkas med hela 20 procent. Varför? Regeringen anser att snus utgör en mindre hälsofara än cigaretter och röktobak, och därför bör detta återspeglas i skattesatsen. Konkret innebär detta att priset på en dosa snus förväntas bli billigare genom att sjunka med cirka 3 kronor när ändringarna planeras träda i kraft den 1 november 2024.

Det här är en positiv nyhet för snusälskare, eftersom det kommer att göra det ännu mer överkomligt att njuta av ditt favoritsnus. 

Höjd skatt på cigaretter och röktobak – en åtgärd för att minska rökningen

Medan priset på snus går ned, är det inte lika positivt för cigarettrökare. Regeringen planerar att höja skatten på cigaretter och röktobak med cirka 9 procent. Detta förändrar priset på ett paket cigaretter med ungefär 4 kronor. Skattehöjningen är en del av regeringens bredare strategi för att minska rökningen i Sverige och uppmuntra en hälsosammare livsstil.

Inflationens påverkan på tobaksskatten

Något som också värt att ta upp är att tidigare beslut om att höja tobaksskatten för 2023 och 2024 som vi har skrivit mer om här har påverkats av en högre inflation än förväntat. Trots det har regeringen beslutat att genomföra dessa höjningar för att bidra till att minska tobaksanvändningen i landet. 

Förändringarna gäller inte tobaksfritt snus och e-vätskor

De här förändringarna påverkar enbart skatten på traditionellt snus, cigaretter och röktobak. Skatten för tobaksfritt snus och e-vätskor kommer att förbli oförändrad och bedöms vara på en lämplig nivå. Regeringen planerar dock att regelbundet justera skatterna för dessa produkter utefter hur inflationen ser ut för att säkerställa en balans mellan skatter på tobak och nikotin över tid.

Regeringens beslut att sänka snusskatten med 20 procent och höja skatten på cigaretter och röktobak med 9 procent kommer alltså att ha en påverkan på priset på dessa produkter från och med den 1 november 2024. Detta är en del av regeringens bredare strategi för att minska rökningen och uppmuntra bättre och hälsosammare alternativ.

För dig som älskar billigt snus är det en glädjande nyhet, medan cigarettrökare kommer att behöva förbereda sig för högre priser. Vi på MinPrilla följer utvecklingen noga och håller dig informerad om alla nyheter i snusvärlden.

Lämna ett svar