Publicerad den 2 kommentarer

Sluta snusa – 3 tips på hur du får bästa resultat

sluta snusa

Varje person har sin egen anledning varför de vill sluta snusa och har du nått den punkten att du börjat fundera på att sluta så bör du identifiera och titta på vad som passar bäst för dig för att minska sug och abstinensbesvär när du slutar. Här kommer 3 tips för att lyckas och hur du tar dig igenom processen att sluta snusa.

Att ha en plan är det första steget mot att sluta med alla vanor. Det gäller även bruk av tobak. Så innan du ens tänker på att sluta, försök ta reda på hur du ska gå tillväga och vad som motiverar dig att göra det. Det finns olika strategier för att sluta/dra ner på snusanvändning.
Några frågeställningar som kan vara bra att titta på och besvara är:

  • Varför snusar jag?
  • Varför vill jag sluta?
  • Vad är fördelarna med att sluta snusa?

Ett bra sätt att få upp motivationen är att sätta sig och skriva ner svaren på dessa frågor. Det är din egen vilja att svara på varför sluta snusa som avgör om du kommer lyckas eller inte. Med rätt vilja och strategi för att stå emot suget efter snus så kan alla lyckas, även du.

3 tips på hur du får bästa resultat

En anledning till att man snusar kan, förutom att nikotin skapat ett beroende, även vara på grund av vanan som skapats. Snuset kan kännas som pricken över i:et i livet. Det första man gör på morgonen och sedan en viktig del i olika situationer under dagen. Men vanan och beroendet kan också skapa ett tvång och en stress och detta är kanske främsta anledningen att man funderar på att sluta, för att bli fri tvånget? Fördelarna med att sluta är många. Förutom alla hälsofördelar och att man blir fri mentalt så vinner man inte minst ekonomiskt.

Så vilken metod passar dig bäst? Vi ger dig våra bästa sluta snusa tips:

Sluta helt direkt – tvärstoppsstrategin

En metod som brukar vara framgångsrik är att sluta snusa helt direkt. Anledningen till att detta är en bra metod är att nikotinet försvinner ur kroppen och att du helt bryter vanan att snusa. Du bestämmer dig helt enkelt för att sluta, sätter ett datum och sedan håller du dig till det. Här kan det vara bra att fundera på vad som kan få dig att misslyckas och hur du ska tackla situationer när det känns svårt. För det kommer det att göra stundvis. Har du försökt sluta tidigare med sedan börjat igen? Vad fick dig att börja snusa igen och hur kan du stå emot denna gången?

Minska mängden lite i taget över tid

Blir du alldeles kallsvettig av tanken att sluta snusa tvärt kan det vara en bra metod att börja med att minska mängden snus per dag innan du sedan slutar helt. Då hinner kroppen vänja sig vid mindre nikotin. Det finns olika sätt att göra detta på. Här kommer lite tips:

Snusar du en dosa om dagen?

  • Testa halvera antalet gånger du tar en ny snus
  • Minska mängden snus du tar åt gången
  • Minska tiden du har snus inne

För lite mer konkreta tips på hur du gör detta så kan du exempelvis:

  • Prova lämna snuset hemma
  • Lägg snusdosan där du inte ser den

Byte till annan sort

Beroende på vad du snusar i dagsläget så kan denna metod passa bra. Det kan precis som i punkten ovan vara en bra övergångsfas där man minskar nikotinmängden innan man sedan slutar helt om man inte känner sig redo att sluta tvärt på en gång. Har du svårt att släppa vanan men vill bli av med nikotinet är det här också ett bra sätt.

Step by Step

Hjälp med att sluta snusa

Känns det som en för tuff utmaning att sluta eller har du försökt tidigare och misslyckats? Ibland kan uppgiften bli för svår att genomföra på egen hand, det är inget som man behöver skämmas för. Du är långt ifrån den förste att känna tvivel inför utmaningen. I Sverige finns det många sätt att få hjälp. Vi skulle vilja tipsa om Primärvårdens hälsoenhet som finns tillgänglig via landets vårdcentraler på 1177.se. Deras program ”Tobakshjälpen” vänder sig både till rökare och snusare och ger dig en fantastisk hjälp med att klara av att sluta.

Sluta snusa biverkningar och problem

Med varje sätt att sluta snusa så finns det för- och nackdelar. Söker du på Google kan du se att det finns det en oro kring sluta snusa och biverkningar, det är många som undrar vad som händer när man slutar snusa. Du hittar både de som upplevt trötthet eller att de gått upp i vikt. Och hur handskas du med biverkningar som dessa? Stämmer det att du går upp i vikt eller får sömnproblem och blir trött när du slutar snusa?

Viktuppgång av att sluta snusa

När du slutar snusa så kommer du tyvärr drabbas av vissa biverkningar. Nikotinet har skapat beroendet och vanan är även den stark. Några av de vanligaste biverkningarna är att du får koncentrationssvårigheter, att du blir orolig och rastlös och att du får en ökad aptit. Den ökade aptiten gör att du lätt börjar sysselsätta dig med att småäta när suget efter snus är som värst. Detta kan i sin tur leda till viktökning.

Att vara medveten om detta är bra för att kunna stå emot och välja någon annan form av avledande syssla. Att äta istället för att ta en snus är inte bästa metoden. Prova istället att till exempel ta ett glas vatten eller ring en vän. Det akuta suget brukar gå över efter 20-30 sekunder.

Dålig sömn

En annan vanlig biverkning när du slutar snusa är att du kan bli rastlös och få svårt att sova. Detta i sin tur kan göra att du känner dig trött och även nedstämd. Det är som värst i början men kommer bli bättre och gå över. Det kan gå över på några dagar upp till 3 veckor. Glädjande nog kan sömnen sedan istället förbättras av att du slutar snusa. Enligt forskare inom nikotin och sömn så tar det i genomsnitt längre tid för nikotinanvändare att somna och de har även sämre sömnkvalitet än personer som inte är beroende av nikotin. Deras slutsats beskrivs i en väldigt intressant forskningsartikel om en undersökning mellan tobaksanvändning och sömn. Även djupsömnen påverkas av nikotin så du kommer bli mer utvilad när du lyckas sluta snusa. Det fastslogs i en annan omfattande undersökning om nikotinanvändning och sömn. I deras resultat beskrivs det att cigarettrökning stör ditt sömnmönster och att det är nikotinet i cigaretterna som är orsaken.

Hälsoeffekter av att sluta snusa

Nog om biverkningar och problem, vi behöver även prata om de positiva effekterna. Den kanske bästa effekten är att du blir fri från ett beroende. Du slipper leta efter snusdosan jämt och fundera över om du har tillräckligt med dig när du åker någonstans.

En annan ganska vanlig positiv hälsoeffekt är att du får en bättre andedräkt och en bättre tandhälsa. Det finns också en del forskning som gjorts på ämnet snus och hälsa där forskningen (inte är helt tydlig) påvisar ett samband mellan en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes 2 som snusfri.

Förutom hälsoeffekterna så blir din plånbok gladare, det är en hel del pengar du sparar på att sluta snusa. Så när du kollar saldot på bankkontot så kan du kosta på dig ett leende när du slutat, ett leende som är lite vitare än tidigare.

Sluta snusa dag för dag, detta händer

Som du kunnat läsa här ovan så är det viktigt att vara mentalt förberedd när man bestämt sig för att sluta snusa. Saker kommer att hända i kroppen och hjärnan när du slutar och det kan vara kämpigt att bryta både vanan och beroendet. Så vad är det som händer exakt när du ska sluta snusa dag för dag?

Dag 1-3

De allra första dagarna är de svåraste vilket är ganska självklart. Hjärnan och kroppen skriker efter nikotin och du blir påmind i varje situation då du brukar ta en snus där du nu måste stå emot vilket gör det svårt att tänka på annat.

Det händer också saker fysiskt i kroppen när du inte längre tar din snus. Det kan vara jobbigt i stunden men du får se det positiva när kroppen blir fri från nikotinet och beroendet. Symptomen de första dagarna kan vara yrsel , sömnsvårigheter och illamående. En del upplever också svårigheter att koncentrera sig. Detta beror på att ditt blodtryck sjunker. Något som kan hjälpa är att få i dig socker eller annat. Drick vatten. Att tugga tuggummi kan också hjälpa.

När man snusar påverkas både smaken och luktsinnet. Detta är något som återställs nästan omgående när man slutar snusa och är helt normalt igen efter bara 2 dagar.

Det kan också som tidigare nämnts vara svårt att hålla koncentrationen uppe och du kan få svårt att sova. Se det positivt, det här går fort över.

Dag 4-6

Lyckligtvis är den värsta perioden ganska kort och redan på dag 4-6 har det hänt så pass mycket att snus-suget minskat och det kan börja kännas lättare. Kroppen och hjärnan vill fortfarande ha sitt nikotin och effekterna av att det försvinner ur kroppen kan ge symptom som huvudvärk som från och med nu kan komma och gå under en tid. Men håll ut, det blir bättre. Besvären lindras successivt och går ofta över inom någon månad.

Är behovet att snusa starkt och du har svårt att stå emot – testa nikotinfritt snus. Det kan hjälpa och du får ändå känslan att ha något under läppen utan att använda nikotin.

Nikotin är kärlsammandragande så när du slutar snusa kan du tillfälligt få biverkningar i form av blödande tandkött. Det är ofta inget farligt men det kan vara bra att veta om så du inte oroar dig över detta i onödan.

En vecka har gått – bra jobbat! Den värsta abstinensen har försvunnit och de fysiska symptomen lättat något. Nu har nikotinet helt försvunnit ur kroppen och sömnen kan ha förbättrats från föregående vecka.

Något som fortfarande kan påverka dig är huvudvärk och nedstämdhet. Humöret kan gå upp och ner. Du kan fortfarande få ett starkt sug på grund av blodsockerfall. Se till att äta regelbundet för att inte få dippar. Det kan vara bra att ha något till hands när det är som värst men skippa det onyttiga. Det kan också vara en bra idé att träna och röra på sig.

Har du berättat för vänner och familj att du slutat snusa? Det kan vara bra att göra, både för att få stöd, att ha någon att prata med när det känns jobbigt och för att få förståelse för om humöret påverkar dig så att din omgivning märker det.

Under dessa två veckor känner du fortfarande av väldigt många symptom men förmodligen kommer stunderna då du känner sug efter snus med lite längre mellanrum och upptar inte längre alla dina tankar.

Dag 7-14

En vecka har gått – bra jobbat! Den värsta abstinensen har försvunnit och de fysiska symptomen lättat något. Nu har nikotinet helt försvunnit ur kroppen och sömnen kan ha förbättrats från föregående vecka.

Något som fortfarande kan påverka dig är huvudvärk och nedstämdhet. Humöret kan gå upp och ner. Du kan fortfarande få ett starkt sug på grund av blodsockerfall. Se till att äta regelbundet för att inte få dippar. Det kan vara bra att ha något till hands när det är som värst men skippa det onyttiga. Det kan också vara en bra idé att träna och röra på sig.

Har du berättat för vänner och familj att du slutat snusa? Det kan vara bra att göra, både för att få stöd, att ha någon att prata med när det känns jobbigt och för att få förståelse för om humöret påverkar dig så att din omgivning märker det.

Under dessa två veckor känner du fortfarande av väldigt många symptom men förmodligen kommer stunderna då du känner sug efter snus med lite längre mellanrum och upptar inte längre alla dina tankar.

4 veckor

Woho, det har gått en månad! Ge dig själv en klapp på axeln. Den allra värsta tiden är över. Huvudvärken har förhoppningsvis lättat och humöret likaså. Du tänker inte konstant på att snusa längre och kan se ljuset i tunneln. Det kan fortfarande kännas svårt ibland och suget kan komma plötsligt men det är övergående så håll bara ut och håll fast i din vilja att sluta.

Även din munhälsa bör ha förbättrats vid det här laget då kroppen stabiliserat sig efter nikotineffekterna.
Försök att eliminera alla yttre triggers som kan locka tillbaka till snus, som att vara i närheten av vänner eller familjemedlemmar som använder det eller att vara på platser där snus finns eller är lätt att få tag på. Om du dricker alkohol och riskerar att tappa omdömet så ta det lugnt med drickandet så att du inte trillar dit.

När du slutat snusa – hur hanterar du vardagen?

Du har slutat och det går bra. Tankarna på snus och det akuta suget kommer inte så ofta längre. Att lyckas bryta vanan tar lång tid och även om nikotinet är ute ur kroppen sedan länge kan det fortfarande komma perioder då det känns tungt. Var öppen och prata med familj, vänner och kollegor. Vet de runt dig att det fortfarande kan kännas jobbigt kan de vara ett bra stöd.

Gick du upp i vikt av att sluta snusa så kan vikten ha justerats vid det här laget. Så länge du inte fått ändrade matvanor som håller i sig. Att träna och röra på dig gör att du mår bättre på alla sätt och kan vara en bra rutin att ha i ditt nya snusfria liv.

Fördelar med att sluta snusa

Motivationsfaktorer från att sluta snusa

Humörsvängningar, sötsug och huvudvärk kan fortfarande hänga i och göra det svårt att hålla motivationen uppe. När du bestämde dig för att sluta, skrev du ner dina motiveringar? Titta tillbaka på dessa och kom ihåg ditt varför. Du har kommit långt.

En annan faktor du kan glädjas åt är pengarna du sparat genom att sluta snusa. Hur mycket vinner du på att inte snusa på ett år? Att lyckas sluta är en befrielse på så många sätt. Om du tar dig igenom svackorna och den mentala tröttheten så kommer ditt liv utan snus bara kännas lättare och lättare.

Har du klarat dig snusfri i över 3 månader kommer det nya livet utan snus kännas nästan helt normalt vid det här laget. Det kommer alltid finnas risk för återfall och tar du en enda snus så kan du vara tillbaka i beroendet på ett ögonblick men har du lyckats passera denna tröskel är chanserna stora att du nu förblir snusfri!

2 reaktioner på “Sluta snusa – 3 tips på hur du får bästa resultat

  1. […] Det finns såklart nackdelar med snusning också men jämfört med hur rökning påverkar kroppen är det stor skillnad. Vid snusning får du bara i dig nikotin medan du vid rökning får i dig tjära och en stor mängd andra hälsofarliga kemikalier. Vad just nikotinet gör hälsomässigt kan du läsa om i vår artikel om hur du slutar snusa. […]

  2. […] av med om man lyckas sluta? Ja, det finns det faktiskt. För det första sparar du pengar genom att sluta snusa, eftersom att snusa kan vara ganska dyrt i längden. Genom att sluta snusa får du således mer […]

Lämna ett svar