Din varukorg är för närvarande tom!
Ett varumärke som sticker ut – en artikelserie om Vårgårda
Del 1 – Potatisbönderna blir tobakskungar
Vi kom tidigt i kontakt med företaget Nordic Snus som står bakom varumärket Vårgårda och kände snabbt att det var något här som stack ut. Vi bestämde träff med Robin Rydgren, Product Innovation Manager för varumärket. Vi möttes av en person med stor passion för tobak och lika stor passion för sitt arbete. Robin berättar att han redan vid arton års ålder visste att han ville jobba med snus och tobak på något sätt. Robin berättar med stor entusiasm om visionen och historien bakom Vårgårda. En historia som ska visa sig sträcka sig hundratals år tillbaka i tiden.
Det här är en artikelserie i fyra delar. Den första delen beskriver ett stycke svensk snushistoria. Den andra delen berör Vårgårda Kvarn och Säveåns betydelse för tobaken. Den tredje delen berör varumärket Vårgårda idag. Detta leder fram till den sista delen om lanseringen av Gryning där vi tar er igenom ide till färdig produkt .
När snuset kom till Sverige
Vi tar oss tillbaka till år 1637. Från det här året finns nämligen ett tulldokument där snus nämns för första gången i den svenska skrivna historian. Det var via Borgå i Finland som snus då fördes in i Sverige. Snuset var redan trendigt i de franska hoven, och likt många andra länder hade Sverige Frankrike som kulturell förebild. På den här tiden konsumerades snuset inte på samma sätt som idag. Nej, istället var det ett torrt tobakspulver, luktsnus. Och som namnet avslöjar sniffades, eller luktades, det upp i näsan.
Snuset blev en trend i de svenska hoven och aristokratin, men var knappast något för de lägre samhällsskikten vid det här laget. En snusdosa var en symbol för status i samhället och den var inte sällan gjord av guld eller andra ädelmetaller. Kung Fredrik I kom år 1724 med påbudet att Sverige skulle bli självförsörjande på tobak. För hittills hade tobaken huvudsakligen importerats. Nu skulle alla städer avsätta jord för tobaksodling, berättar Robin. Och vi kan ana att det är just detta som kommer ta historien vidare till den lilla orten Vårgårda.
Potatisbönderna blir tobakskungar
Vid den här tiden fanns det en man som nyligen kommit tillbaka till sin hemstad Alingsås efter att ha varit ute i världen och rest, samt studerat handel. En man vi kanske mest förknippas som fadern av potatis, nämligen Jonas Alströmer. Alströmer var en framgångsrik företagare och jordbrukare som införde flera nya metoder för att förbättra jordbrukets produktivitet. Och som du säkert lärde dig i skolan, tog han även in potatisen till Sverige och odlade dem på fälten runt Alingsås.
Även om Alingsås idag är stolta över sin potatishistoria – så pass att de årligen håller en potatisfestival, så var en lika blomstrande industri vid den här tiden all den tobak som odlades runt Alingsås. Med sina tobaksodlingar runt staden gjorde Jonas Alströmer succé. Och blev väldigt rik.
Genom Alingsås rinner Säveån och dryga två mil uppströms genom landsbygden och fälten ligger den lilla orten Vårgårda.
I nästa avsnitt berättar Robin vidare om samhället Vårgårda, Säveån och kvarnens betydelse för samtiden. Det som är vaggan för etableringen av snusmärket Vårgårda, ett par hundra år fram i tiden.
Källor:
Robin Rydgren, Product Innovation Manager, Vårgårda Snus
Nordicsnus.se