Publicerad den

Jakten på ett balanserat snus – del 3 av en artikelserie om Vårgårda snusfabrik

Del 3 - Vårgårda snusfabrik

Robin Rydgren, Product Innovation Manager bakom Vårgårda, har i första delen tagit oss med på en resa genom den svenska tobakshistorien som via Säveån ledde oss vidare till den lilla orten Vårgårda. I den andra delen berättar Robin mer om Säveåns och Vårgårda Kvarns betydelse för varumärket. Idag har Vårgårda Kvarn byggts om till en fabrik för tillverkning av kvalitétssnus på initiativ av företaget Nordic snus. Här produceras Vårgårda snus.

Visionen bakom Vårgårdas snussorter

Det börjar klarna för oss att Vårgårda i mångt och mycket är en hyllning till den nordiska naturen och till den långa lokala traditionen i Vårgårda med omnejd. Det är därför Robin ville förankra sin berättelse om Vårgårda Snus i 1700-talet, Fredrik I, Jonas Alströmer och Säveån som naturresurs. Det blir också intressant att höra mer om hur de valt att smaksätta sitt snus. Hur kan smakerna grunda sig i traditionen och samtidigt presentera något nytt och spännande?

En hyllning till tobakssmaken

När du äter en fin middag med bra råvaror gömmer du inte det under ketchup!

Robin Rydgren, Product Innovation Manager, Vårgårda

Det är så Robin sammanfattar upplevelsen av att snusa ett kvalitétssnus. Vårgårda snusfabrik strävar efter att hylla smaken av en bra tobak. Vi hittar inte ens tobaksfria produkter i deras sortiment. Istället för att gömma smaken av tobak strävar de istället efter att skapa en gastronomisk upplevelse där smaker på ett delikat vis får samspela med tobaken. Robin drar ytterligare en parallell och förklarar att ett bra balanserat snus såklart kan jämföras med ett bra balanserat vin.

Robin Rydgren
Robin Rydgren, Vårgårda

Fyra nordiska smaker

Samtidigt är det inte bara jakten på smaksensationen som är viktig. Det är också att smakerna känns rimliga i förhållande till varumärket. Just nu erbjuder Vårgårda fyra smaker: bär, blom, ört och den nylanserade skog. Det blir tydligt att smakerna spinner vidare på den nordiska naturen. Robin förklarar också att ursprungligen smaksattes snuset med det lokala, det man kom över. Till exempel en enbärsbuske eller med örter. En tradition som speglar deras val att gå med det lokala smakerna.

Ett varumärke som sticker ut

Vårgårda snus har mycket som talar för sig. Det finns något väldigt spännande att deras sätt att slå sig in på marknaden, att sticka ut och skapa något innovativt liksom tycks vara att rota sig i den nordiska naturen och kulturen. Det är också fantastiskt uppfriskande att se och höra någon som Robin berätta om snusproduktion, snusets gastronomi och snushistoria med sådan entusiasm. Vi är tacksamma att vi fick denna inblick i Vårgårda Snus och önskar dem stort lycka till!