Publicerad den

Ministry of Snus – Tobaksfri uppstickare med attityd

På deras kontor i Nacka Strand strax utanför Stockholm city, fick vi möjlighet att lära känna det spännande företaget Ministry of Snus. De är så pass nyetablerade att de öppnade sitt Sverigekontor här i fjol. De är också en del av den danska tobaksjätten Mac Baren Tobacco, med rötter tillbaka så långt som 1826. Ministry of Snus satsning är däremot på det tobaksfria snuset – som de ser stor potential i.

Utmana jättarna

Vi hade stämt träff med Angelica Alm, företagets Sverigeschef. Vi var såklart nyfikna på att veta mer om denna nya uppstickare på marknaden. Vi ville börja med att reda ut hur företaget kom till från början och vad som är deras drivkraft. Angelica tar en sipp från sin kaffekopp och svarar sedan:

Vår ambition är att vara en seriös utmanare till de stora jättarna på marknaden. På sikt vill vi vara en utmanare till de stora varumärkena och skapa en sundare konkurrens-situation där en spelare inte kan diktera alla villkor för våra kunder.

Angelica Alm, Country Director Sweden, Ministry of Snus

Med färgstark attityd och snabbrörlig entreprenörsanda strävar de efter att bli en seriös utmanare på marknaden. Som en ny och fortfarande liten spelare är de inte heller rädda för att vara kaxiga. En stor fördel de ser med att vara ett nytt och mindre företag är att de har stor möjlighet att lyssna på sina konsumenter och snabbt agera efter nya trender.

Angelica berättar vidare om att hennes mål som Sverigechef är att återskapa den varma, lösningsorienterade kulturen från det danska moderbolaget. Hon beskriver stolt att de lyckats skapa ett prestigelöst team där alla, oavsett tjänst, har en stor påverkan på de strategier som tas fram. “Hos oss kan verkligen alla göra skillnad!”, säger hon.

Ace och GRITT

Det är i den lilla fiskebyn Svendborg i Danmark som alla produkter tillverkas. Även dosorna tillverkas i Danmark och består av 100% återvinningsbar plast. I deras sortiment finns två tydliga serier: Ace-serien och den nylanserade GRITT-serien.

Idén bakom Ace, samt den mer gaming-inriktade serien Ace X, är att ge en lång smakupplevelse med jämn nikotin-release under lång tid. Med sötma som bas får man en lång och behaglig smak som håller, menar Angelica. Ace X har blivit populär inom gaming-världen då man fördelar ut kicken av nikotinet under lång tid för ökad prestation och fokus. Bästsäljaren i Ace X-serien har visat sig vara Ace X Guarana Chili Boost, med en smak av energidryck spetsad med inslag av habanero och chili.

Inom Ace-serien finns även två low-produkter, Ace Berry Breeze Low och Ace Cool Mint Low med 6 mg nikotin per gram. Detta för att även kunna tillfredsställa de konsumenter som söker en mildare produkt. 

GRITT är ett exempel på hur Ministry of Snus lyssnat till sina konsumenter och handlat därefter. De ställde nämligen frågan till ett antal snusare i Norden om det fanns något de saknade på marknaden idag. Responsen var att man saknade den där kicken man fick när man precis började snusa. Det där intensiva ruset när nikotinet frigörs under läppen. GRITT blev svaret på detta. Och samtidigt något av motsatsen till Ace-serien. GRITT-serien har sälta som bas och ska ge maximal effekt nästan omedelbart. “Trots att GRITT inte innehåller mer nikotin än våra andra produkter är upplevelsen totalt olika för våra två varumärken”…”, förklarar Angelica.

Svenskar gillar lite galet

Ministry of Snus säljer sina produkter på över 30 marknader världen över och förutom Sverige är Island, Danmark och Estland de största marknaderna. Inom kort är ambitionen att presentera flera Sverige-unika smaker helt anpassade efter den mogna marknaden som Sverige faktiskt är.

Den svenska konsumenten älskar lite mer ”galna” smak-kombinationer än våra grannar i Europa och det har vi såklart ambitionen att ge dem.

Angelica menar att det främst är konsumenterna som kommer få ta på sig äran för de nya produkterna som kommer. Det är ju de som är experterna! Men nu är kaffet sedan länge uppdrucket och det har blivit dags att lämna sommarsoliga Nacka. Via sitt danska moderbolag Mac Baren Tobacco har Ministry of Snus rötter tillbaka till 1826. Men sammanfattningsvis känns ingenting gammalt med Ministry of Snus. Tvärtom, Angelica beskriver ett företag som känns ungt, fräscht och hungrigt efter att utmana marknaden och vi ser fram emot vad som ska komma härnäst.