Publicerad den Lämna en kommentar

Whiskysnus – En resa från tobaksmonopol till nutid

Whiskysnus har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1970-talet. Det första dokumenterade försöket att införa whiskysmak i snus skedde 1973 när det svenska tobaksmonopolet lanserade Smokeless Whisky. Detta var den allra första portionssnusen i historien, men produkten upplevde begränsad framgång och försvann från marknaden 1979. Trots detta tidiga misslyckande skulle whiskysnuset göra en stark comeback senare.

Whisky Probe snus lanseras

Det var sedan inte förrän 1994 som det första kommersiella whiskysnuset, Probe Whiskey snus, lanserades och banade väg för en ny era av snusupplevelser. Snuset lanserades som sagt 1994 och sju år senare, 2001, utökades sortimentet med lanseringen av lössnus. Detta banbrytande snus kom från Swedish Match, en av Sveriges främsta snusproducenter med en lång historia av att leverera högkvalitativa produkter. Snuset hade en tydlig smak av whisky och med en mörk och rökig tobakskaraktär.

Den initiala portionssnusen från Probe erbjöd en unik upplevelse med 9 milligram nikotin per portion. Denna variant, med välavvägd styrka och distinkt karaktär, blev snabbt populär bland snusare som sökte något speciellt. Sju år senare, när lössnusalternativet introducerades på marknaden, erbjöds ytterligare en dimension av smak och nikotinstyrka, med 10 milligram nikotin per gram snus.

General Mackmyra kliver in på scenen 

År 2013 markerade avslutningen på en era när tillverkningen av Probe Snus avslutades. Detta öppnade dock upp för något nytt och spännande när Swedish Match i samarbete med Mackmyra Whisky introducerade General Mackmyra som ersättning. Den nya snusen blev resultatet av en kombination av General snus och Mackmyra Svensk Ek, där smakprofilen förfinades med inslag av frukt, ceder och ek.

General Mackmyra var inte bara en ersättning för Probe Snus utan också en hyllning till det bästa från två världar. Samarbetet med det prestigefyllda Mackmyra Whisky skapade en snusupplevelse som inte bara var unik utan också helsvensk. Genom att byta ut de amerikanska influenserna förstärktes kopplingen till den svenska traditionen, och snuset blev en smakfull resa genom landets tobakshistoria.

Skillnader mot traditionellt snus

Whiskysnus skiljer sig från traditionellt snus genom smak och tillverkningsprocess. Medan klassiska tobakstoner som bergamott och peppar kanske inte är lika framträdande, introducerar whiskysnuset komplexa smaklager såsom rökighet, sherry, ceder och ek. Dessa toner är ofta resultatet av att snuset marinerats i aromer direkt från whisky eller lagrats i begagnade whiskyfat.

Att skilja smaker i whiskysnus kan vara en utmaning för otränade smaklökar, men de som uppskattar rökighet, cigarr och även espresso kommer att finna nöje i denna unika snusupplevelse.

Gör ditt eget whiskysnus

För den äventyrliga som vill experimentera lite så finns möjligheten att skapa sitt alldeles egna whiskysnus. Processen att göra eget snus är relativt enkel, med få ingredienser som vatten, salt och snusarom. För att införa whiskysmak kan man använda färdigköpta whiskyaromer eller till och med experimentera med favoritwhiskyn. Arom kan tillsättas med 1-2 teskedar per kilo snus och testar du att smaksätta på annat sätt så får du helt enkelt prova dig fram. Så för dig som uppskattar både snus och whisky – våga dig på att göra ditt eget smaksatta snus.

Ett exempel på en känd profil som gjort eget whiskysnus är trubaduren och snusfabrikören Bengt Sändh. Han har lyckats skapa egna framgångsrika snusvarianter med smaker som whisky och cognac, vilket man kan läsa om i hans boken Bengt Sändhs Snusfabrique – Världens roligaste bok om snus. 

Världens roligaste bok om snus - MinPrilla

Whiskysnus hos MinPrilla

Produkter med whiskysmak hos MinPrilla hittar du nedan:

Lämna ett svar