Publicerad den Lämna en kommentar

Prepping: Snusets roll i din krisberedskap

Snus prepping

I tider av inflation, krig nära Sverige och minnen från nyligen passerade pandemier, har begreppet att vara förberedd för kris fått en allt starkare betydelse bland svenska hushåll. Med oroligheter och konflikter som hägrar nära våra gränser, är det inte bara våra basbehov som mat och vatten som hamnar i fokus för prepping, utan även vår tillgång till vardagsvanor – som snus.

Svenska traditionen med “snuslager”

I en enkät utförd av MinPrilla svarade 32,58% av snuskonsumenterna att de har ett större matförråd än vanligt hemma, ett tecken på att många börjat tänka i prepping banor. Men vad händer med snuset, denna djupt rotade tradition bland svenskar? När det kommer till krisberedskap är det tydligt att svenskarna inte tar lätt på att ha sina snusförråd i ordning. Över 46,09% av konsumenterna erkänner att de aktivt ser till att beställa nytt snus innan de ens börjar på den sista stocken. Det är en stark indikation på hur viktigt det är för människor att ha tillgång till sina favoritprodukter, särskilt i tider av osäkerhet. Den svenska traditionen att ha en ”snuslager” är stark och verkar vara en självklarhet för många när det gäller att planera för oväntade händelser.

Preppning av mat

Med osäkerhet och oväntade svängningar är det inte bara krisberedskap som hamnar i fokus för medvetna individer, utan även vardagsvanor och konsumtionsmönster. Att ha ett extra reservlager av snus i frysen, som 6,30% av snusarna i enkäten har, kan därför kännas lika viktigt som att säkra tillgången till rent vatten eller mat. Debatten är både intressant och väcker frågor kring våra prioriteringar och förberedelser inför eventuella kriser. 

Prepping plan

Det är viktigt att ha en plan när det oväntade inträffar, att preppa är ett steg på vägen. En preppare tar aktiva val för att kunna vara självförsörjande under både kortare och längre perioder, och därmed undvika att belasta samhället under olika typer av kriser. Bland de viktigaste förnödenheterna att ha på sin prepping lista som rekommenderas av bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har vi på MinPrilla sett över.

Topp 6 viktigaste sakerna på din prepping lista

  • Vatten – Förvara dricksvattnet mörkt och svalt i livsmedelsgodkända dunkar.
  • Mat – Torrvaror och konserver som kan lagras länge, som ej behöver kyl och frys.
  • Värme – kläder för lager på lager metoden, sovsäckar, ullplagg, filtar och värmeljus är bra metoder för att hålla värmen.
  • Kommunikation – Radio på batterier, vev eller solceller. Det är även bra att ladda powerbank och ha viktiga telefonnummer uppskrivna på en papperslapp i krislådan. Vikten av kommunikation är central vid en kris. 
  • Mediciner – Att ha mediciner hemma för en månad är Socialstyrelsens rekommendation.
  • Hygienartiklar –  Våtservetter, handsprit samt soppåse till toalettbesök är en hög prio, för om el och vatten inte fungerar sprids smuts och bakterier snabbt. Hygienen är då en grundläggande faktor för att inte sprida sjukdomar.
Checklista

Så, är du förberedd om krisen kommer? Har du tänkt på allt – även ditt snusförråd? 

Lämna ett svar