Publicerad den Lämna en kommentar

Efter EU-valet – Vad görs konkret i snusfrågan?

EU-valet del 3

Efter ett spännande EU-val där snusfrågan var central för många svenska väljare har vi nu granskat vad som konkret har gjorts av de största svenska partierna i Bryssel. Här är en uppföljning av deras arbete och hur det påverkar dig som konsument.

Sammanfattning av valresultatet för Europaparlamentet

Valdag: 9 juni 2024. Sverige har 21 mandat i Europaparlamentet.

Så här många röstade:

Hur såg löftena kring snusfrågan ut innan EU-valet?

Innan EU-valet gjorde vi en omfattande undersökning hos våra konsumenter för att ta reda på hur viktig denna fråga är för oss svenskar. Inför EU-valet – Snuset är en viktig fråga för konsumenterna. Det visade häpnadsväckande siffror där snusfrågan visade sig ha en betydande roll i hur många skulle rösta. Samtidigt var det väldigt få som visste hur de olika partierna stod i frågan. 

Vi tog kontakt med samtliga partier för att få reda på hur de stod i frågan och vi fick svar från samtliga utom liberalerna vilket du kan läsa om i Inför EU-valet – Det här säger politikerna.

Vi har nu återigen kontaktat de största partierna för att få reda på vad de olika partierna konkret nu gör och ska göra kring snusfrågan. Det här är vad vi fick veta:

Socialdemokraterna

Löften

  • Motverka EU-förbud.
  • Skydda nationell självbestämmanderätt.

Vad har gjorts

Socialdemokraterna har aktivt arbetat för att hålla snusfrågan på nationell nivå. De har motsatt sig förslag om EU-förbud och har betonat Sveriges rätt att bestämma över snuset. Johan Danielsson, en av deras ledande representanter, har varit en stark röst i dessa frågor i Bryssel.

Moderaterna

Löften

  • Skydda vitt snus från förbud och höga skatter.
  • Främja snusförsäljning inom EU.

Vad har gjorts

Moderaterna har varit offensiva i sitt arbete för att skydda det vita snuset. Tomas Tobé har lagt fram flera förslag i EU-parlamentet för att säkerställa att vitt snus inte utsätts för hårda skatter eller förbud. Partiet har också försökt främja svensk snusförsäljning inom EU.

Sverigedemokraterna

Löften

  • Skydda det svenska undantaget för snus.
  • Harmonisering av regler för vitt snus.

Vad har gjorts

Sverigedemokraterna, med Charlie Weimers i spetsen, har fortsatt att arbeta för att skydda det svenska undantaget för brunt snus. De har också lagt fram förslag om att harmonisera reglerna för vitt snus, vilket kan öppna upp för export till andra EU-länder.

Sammanfattning

Efter EU-valet har de största svenska partierna fortsatt att ta konkreta steg för att skydda snusets ställning. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har fokuserat på att skydda den nationella självbestämmanderätten, medan Moderaterna har arbetat för att främja snusförsäljning och skydda vitt snus från hårda regleringar.

Trots vissa framgångar är snusfrågan långt ifrån avgjord, och det är tydligt att fortsatt arbete behövs för att säkerställa snusets framtid både i Sverige och inom EU.

Tomas Ekström, MinPrilla

Tomas Ekström, presskontakt på MinPrilla, kommenterar:

”Det är uppmuntrande att se att våra politiker tar snusfrågan på allvar och samtidigt arbetar för en förbättring av folkhälsan där rökningen minskar genom att erbjuda mindre skadliga alternativ såsom snus. Men vi måste fortsätta vara vaksamma och säkerställa att våra röster hörs i Bryssel, så att flera länder kan följa Sveriges framgångsrika strategi.”

Vi fortsätter att följa utvecklingen och kommer att rapportera om fler uppdateringar kring snusfrågan i EU. Håll utkik för fler analyser och nyheter på MinPrilla.se.

Lämna ett svar