Publicerad den

Tobaksodling – en underbar hobby!

Tobaksodling med Johan Ericsson

Vi pratade med Johan Ericsson som förra sommaren testade på att odla sin egen tobak för första gången. Nu är han i full igång med en ny odlings-säsong. Vi passade på att ställa lite frågor om hur det gick förra året med hans odlingsprojekt, Johans bästa tips är att handla en jordfräs!

“Att skaffa råvaror, förstklassiga råvaror där jag har kontrollen eller vetskapen hur det har växt fram, ger för mig en tillfredställelse som inte går att få när du köper i affären.”

Johan Ericsson – hobbyodlare

Johan odlar sedan tidigare grönsaker i sin trädgård. Det var ett TV-program om tobaksodling som inspirerade honom att testa och han förklarar vidare att det finns stor hjälp att få via sociala medier och Youtube. Han började titta på de Youtube-klipp han kunde komma över och införskaffade boken Eget snus av Per Englund. I början av mars 2022 sådde han 300 frön av sorten African Red. Han förklarar att tobaksfrön ska sås och inte i jorden.

Plockade bort lampor och prydnader

“Jag hade två odlingsbrätte med vardera 150 platser för plantor. Jag plockade bort lampor och prydnadssaker från våra fönsterbrädor här hemma… Allt för mina nya små älsklingar. Kollade noga att jorden inte för torr eller för fuktig, blomsprutan användes flitigt och efter en vecka började plantorna att gro.”

Plantorna ska stå ungefär 40 centimeter från varandra. Johan räknade på att ungefär 2×10 meter skulle behövas i trädgården för hans odling. Hans sikte var inställt på att få en hel årsförbrukning av snus från sin skörd.

“Ut med spade och grep och började vända gräsmattan. Vilket slit till nästan ingen nytta!” Gick ut på nätet och beställde en jordfräs, tillräckligt stor för att komma ner några decimeter. Med jordfräsens hjälp tog det bara några timmar att få färdigt. Sedan täckte jag över med svart markduk så inte ogräs och vanligt gräs skulle kunna växa.”

Ut i det jordfrästa landet

Efter ungefär fyra veckors förkultiverande skolades plantorna om till krukor. Fröna hade tagit sig bra och det blev hela 273 stycken, i varsin kruka! Krukorna flyttades regelbundet om så att alla fick ungefär lika mycket sol. I början av maj förra året fick plantorna till sist komma ut i det nya jordfrästa landet, där Johan också passade på att odla grönsaker mellan tobaksplantorna.

“Det gick en timme eller två per dag de första veckorna för att hålla allt ogräs borta, nu hade jag ju inte bara min tobak utan även sått och planterat andra grönsaker. Så tobaken kanske tog drygt en timme om dagen i början. Ogräs utbreder sig snabbt.”

hobbyodling hemma
Foto Johan Ericsson

Torkades i ett gammalt stall

I början av juli började de första bladen se klara ut och reda att plockas. De sista plockades sen in i slutet av september. Johan trädde bladen på bambupinnar genom ett snitt han gjort i mittnerven på varje tobaksblad. I ett gammat stall på gården där det inte längre bor några hästar hängdes bladen upp i takstolarna för att torka. Frökapslar togs tillvara på för nästa säsong. Bladen maldes och Johan valde att göra tobakspulvret till snus med hjälp av en tryckkokare istället för ugn, för att spara på energi och pengar. Efter lite experimenterade blev Johan väldigt nöjd med sitt snus. Liksom grönsakerna:

”Nu mitt i vintern njuter jag av egenkonserverad majs, rödbetor, squash, rädisor och hur mycket annat gott som helst. Köpesnus går knappt att använda längre … nu när jag är van vid mitt eget.”

Förvånad över hur enkelt det var

Odlingen resulterade i ungefär 20 kg färdigt snus. 400 kr var ungefär vad det kostade honom i pengar, om man räknar bort jordfräsen och tryckkokaren. Det resulterar i att en dosa kostar runt en krona. Tidsåtgången uppskattar han till en och en halv timme per dag under säsongen. Det blir såklart en fortsättning nästa säsong. Då ska landet göras ännu större.

Jag blev lite förvånad över att det var så pass lätt att odla egen tobak. Det tar tid men är både kul, intressant och lärorikt. Samt att jag hittat ”snuskompisar” på nätet som jag fortfarande smsar med ibland. En alldeles underbar hobby som även ledde mig till att odla så mycket mer… En fördel … är att gräsmattan blir mindre så jag slipper lägga tid på att klippa…”

Missa inte vår kompletta guide om hur du gör för att odla din egen tobak, vi har även skrivit en jättefin artikel om hur du sedan gör ditt eget snus. Lycka till!