Publicerad den Lämna en kommentar

Fyra anledningar att fira snusets dag 24 oktober!

snusets dag den 24 oktober

24 oktober är en speciell dag för alla snusälskare – det är ju snusets dag! En dag då vi hyllar och firar denna svenska tradition som sedan 1800-talet haft en plats i våra hjärtan. Historien bakom snus är lika rik som dagens utbud av smaker. Och som om inte det vore anledning nog att fira, är det sannolikt på grund av snuset som Sverige har minst antal rökare i hela Europa.¹,²

Här är fyra anledningar till att snuset förtjänar sin egen dag:

  1. Diskret tobaksnjutning: Vi kan njuta av en prilla på olika platser och olika situationer utan att påverka andra. Det skapas ingen farlig rök som tas upp av omgivningen och du stör ingen med ditt snusande förutom möjligtvis din andra hälft, om inte denna snusar också.

  2. Svenskt hantverk: Varje litet prilla är ett stycke svensk snushistoria. Hur tobaksplantan kan förädlas och förtäras har varit ett pågående svenskt projekt sedan 1600-talet. Det var strax över 200 år sedan man kom på den varianten vi idag känner igen som snus. Sedan dess har snuset utvecklats i flera olika varianter och tusentals olika smaker. Den svenska kärleken för snuset är djupt rotad. Så pass att när Sverige gick med i EG (numera EU) 1995 så var det med ett villkor att snuset inte skulle förbjudas i landet.

  3. Smaker och variation: Snus kommer idag i mängder av olika varianter och smaker. Löst snus, portionssnus och tobaksfria portioner. Det här är alla olika varianter av snuset som passar olika personligheter. Oavsett om snuset är laddat med tobak eller ej finns idag en värld av smakupplevelser att upptäcka. Från klassiska smaker som salmiak och enbär till betydligt mer utmanande och obskyra smaker.

  4. Minskar hälsorisker: Enligt WHO skördar sjukdomar med koppling till rökning omkring 6 miljoner människoliv per år i världen.³ Snus är knappast någon hälsoprodukt med det innehåller inte de farliga förbränningsprodukterna som cigaretter skapar. Statistisk sett väljer svenskar snus över cigaretter,² en trend som vi sett en längre tid. Idag är Sverige det land i Europa med lägst antal dagliga rökare.¹ Cigarettrökningen är bara en fjärdedel så stor idag i Sverige som för tjugo år sedan, medan snuset istället blivit mer populärt.² Snus erbjuder en renare nikotinförbrukning och räddar sannolikt mängder av liv!

Fira snusets dag med oss den 24:e oktober!

Omkring 1,3 miljoner svenskar snusar idag. Och vi har ju konstaterat att det finns många anledningar att fira! Hur ska du fira snusets dag? Kanske lägger du upp något under hashtaggen #snusetsdag? Kanske testar du en ny spännande smak? Eller kanske tar du bara en prilla med stolthet och inspirerar till en renare nikotin förbrukning.

PS. MinPrilla har ytterligare anledning att fira. Det var nämligen just på snusets dag, för två år sedan, som vi startade vår e-handel med snus! I två år har vi levererat billigt snus online, med ett brett sortiment av klassiker, nya sorter, liksom tobaksfria alternativ. På den här tiden har vi hunnit få både bäst omdöme inom tobakshandel på Trustpilot och efter sommaren har vi nu även flest antal omdömen (över 6000!). Vi hoppas du tycker det är smidigt, enkelt och tryggt att handla av oss – för det är vårt mål. Vi vill från botten av våra hjärtan tacka alla våra kunder som följt oss på vår resa. Två år – ja må vi leva uti hundrade!

¹ Eurostat https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/hlth_ehis_sk1c/default/table?lang=en
² Folkhälsomyndigheten https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/andts/utveckling-inom-andts-anvandning-och-ohalsa/anvandning/anvandning-av-tobaks-och-nikotinprodukter/vuxnas-bruk-av-tobaks–och-nikotinprodukter/
³ Karolinska Institutet https://ki.se/forskning/fran-helig-vaxt-till-halsobov

Lämna ett svar