Publicerad den Lämna en kommentar

Starkt snus behöver inte nödvändigtvis innebära mycket nikotin

Starkaste snuset MinPrilla

Många refererar “starkt snus” till den sort som innehåller mest nikotin per gram. Det är något missvisande då det är fler faktorer än mängden nikotin som påverkar styrkan. Det finns till exempel snussorter inom tobaksfritt snus som innehåller smaker och ämnen som ingefära, habanero etc. som gör att de är en bättre referenspunkt som “starkt snus”. Att det är ett starkt snus behöver inte nödvändigtvis innebära mycket nikotin.

Förut så var mängden nikotin en synonym till hur starkt snuset var men det har kommit att ändras. Det är numera inte tillåtet att skriva ut mängden direkt på dosan men informationen är fortfarande relevant och på Minprilla skriver vi ut nikotinmängden på varje produktsida. Vi tycker det är viktigt att du på ett enkelt sätt kan få veta mer om de produkter vi säljer.

Dock så säger inte mängden nikotin mycket om hur starkt snuset är. Nikotinmängden är givetvis en viktig faktor för att bedöma styrkan men det är många fler faktorer som avgör detta. Många tillverkare har med hjälp av symboler försökt ge dig en fingervisning av den upplevda styrkan, nedan förklarar vi vad som påverkar styrkan i snus!

Starkt snus är inte detsamma som hög nikotinhalt

Den upplevda styrkan är oftast det som vi snusare pratar om när vi beskriver upplevelsen. Just styrka är något komplext att beskriva då det är många faktorer som påverkar hur snuset upplevs. Förutom att smakupplevelser är högst subjektiva finns det även andra faktorer på individnivå som påverkar styrkan. Är du en van snusare så delar du inte din upplevelse med en person som snusar någon gång ibland. Är snuset fuktigt eller du har mycket saliv i munnen så känns det starkare eftersom nikotinupptaget accelereras.

Nikotinet i snus

Upplevelsen har så mycket mer med ovanstående nämnda faktorer att göra än nikotinhalten i snus som många väljer att fokusera på. Hur är det med nikotinet i snus då undrar du säkert. Nikotinet varierar mellan olika produkter och det beror på vilken tobaksblandning tillverkaren använt. Det här gäller då vanligt snus som görs på tobak. Tobaksfritt snus har en annan tillverkningsprocess och innehåller ofta celluosa som fyllnadsmedel. I snus som inte innehåller tobak tillsätts utvunnet nikotin från tobak. Ofta i form av nikotinsalt. Nikotin i sig har ganska lite att göra med den upplevda smaken eller om ett snus uppfattas som starkt eller svagt.

Hur mycket nikotin i en snus

förr i tiden var det betydligt enklare att ta reda på hur mycket nikotin ditt snus innehöll. Nikotinhalten angavs på (oftast på baksidan) dosan. Efter att tobakslagen successivt ändrats är det numera inte tillåtet att ange nikotinhalten på baksidan av en dosa. Nikotinhalt anges i milligram per gram. Normalt sett innehåller snus mellan 5-20 mg per gram. Nikotinhalt anges även i procent och då i förhållande till portionens vikt.

En portion som innehåller mycket nikotin kan pga annan fyllnadsmassa (om det är tobaksfritt) ge en lägre utsöndring. Flera olika typer av snus har tillkommit på marknaden de senaste åren och även olika fyllnadsmassor, produktionen var tidigare mycket mer homogen. När det gäller just tobaksfritt snus så utvinns nikotinet ur tobaken, tillsätts som en organisk ingrediens till det tobaksfria snuset. Nikotin finns även kemiskt framställt men används väldigt sällan och vad vi vet inte i de produkter Minprilla säljer.

PH-värdet

Även PH-värdet i snuset har en stor betydelse för den upplevda styrkan. Ett högre värde möjliggör ett större upptag av nikotinet.

Att hitta rätt i vårt sortiment

På Minprilla är vi noggranna med att vara tydliga med vad produkterna som vi säljer innehåller. Vi beskriver bland annat hur smaken upplevs, hur många prillor varje dosa innehåller, dess ingredienser, styrka och nikotinhalt.

För att göra det så enkelt som möjligt för dig som kund har vi angett den upplevda styrkan på samtliga produkter vi säljer. Det går även att filtrera produkterna utifrån en upplevd styrka i filtret på varje kategori. Vårt filter underlättar för dig som kund att hitta rätt bland alla sorter vi säljer. I filtret kan du även välja att visa snus som innehåller en viss smak, du kanske letar efter något nytt, spännande alternativ till din vanliga sort men vill gärna ha något med påminnande smak.

Våra top 5 bästsäljare med hög nikotinhalt

Top 5 starkt snus baserat på smak

Och hår kommer listan på 5 starkaste snussorterna baserat på smaken.

Lämna ett svar